Efter Huda-sag vil minister lukke hul i repatrieringsloven: “Det er helt, helt uholdbart”

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) går nu ind i sagen om dræbte Huda Ali Ahmad. Ministeren vil ændre lov, så den sigtede i sagen ikke modtager en hjemrejsebonus på 100.000 kroner – men anerkender, at det kan blive svært

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) vil ændre regler, så det fremover er muligt at tage repatrieringsstøtten fra udlændinge, der i hjemlandet dømmes for grov kriminalitet.
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) vil ændre regler, så det fremover er muligt at tage repatrieringsstøtten fra udlændinge, der i hjemlandet dømmes for grov kriminalitet. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) vil nu granske repatrieringsloven på baggrund af sagen om Huda Ali Ahmads drabssigtede mand.

Det sker, efter at Kristeligt Dagblad i dag kan beskrive, hvordan syreren Hussein Abbas, der over for det kurdiske politi har tilstået at have dræbt sin kone og parrets otteårige søn, om ni måneder står til at få over 100.000 kroner af den danske stat i såkaldt repatrieringsstøtte.

”Det er helt, helt uholdbart. Jeg kan slet ikke forstå, at den danske stat skal betale penge til en mand, der stener sin kone og søn,” siger Mattias Tesfaye.

Hussein Abbas kom til Danmark fra Syrien i 2015 og var indtil for nylig bosat i Nyborg Kommune. I februar gjorde han brug af den såkaldte repatrieringsordning, hvor udlændinge kan få økonomisk støtte af den danske stat for til gengæld at opgive retten til at opholde sig i Danmark.

Hans kone, Huda Ali Ahmad, og parrets tre børn, der boede i Langeskov på Fyn, tog med til Syrien. Den 22. februar slog Hussein Abbas Huda Ali Ahmad og sønnen Azad ihjel.

Ifølge dokumenter, som Kristeligt Dagblad er kommet i besiddelse af, fik Hussein Abbas i februar udbetalt den første rate af sin repatrieringstøtte på godt 100.000 kroner.

Næste rate – ligeledes over 100.000 kroner – udbetales om ni måneder. Sammenlagt står Hussein Abbas dermed til at få udbetalt cirka 215.000 kroner.

Som de nuværende regler er, har danske myndigheder ikke mulighed for at tilbagekræve første rate eller standse udbetalingen af anden rate – uanset om Hussein Abbas dømmes for mord eller ej.

Det eneste, der kan forhindre udbetalingen af anden rate, er, hvis han fortryder sin repatriering og vender tilbage til Danmark. I øjeblikket sidder han varetægtsfængslet i den kurdiskkontrollerede del af det nordlige Syrien. Det bekræfter flere af hinanden uafhængige kilder over for Kristeligt Dagblad.

”Nu er jeg ikke dommer i Syrien og kan ikke gøre mig til dommer i den konkrete sag – men hvis det virkelig forholder sig sådan (at han dømmes for mord, red.), så er reglerne totalt uholdbare,” siger Mattias Tesfaye.

Betyder det, at reglerne skal laves om?

”Ja, det skal de,” siger ministeren.

Sidste år vendte 502 flygtninge og udlændinge hjem som en del af repatrieringsordningen, og alene i årets første to måneder var tallet 87. Heraf var syrerne den største befolkningsgruppe.

Det ærgrer udlændinge- og integrationsministeren, at der ingen muligheder er for at stoppe for pengestrømmen for den danske stat, hvis en hjemvendt flygtning begår grov kriminalitet.

Burde I ikke have forudset, at den slags kunne ske?

”Generelt synes jeg, at loven er god. Men du har ret i, at efterhånden som den bliver brugt mere, kommer der eksempler, hvor man tager sig til hovedet.”

”Jeg havde dog ikke selv forudset, at vi skulle se sådan nogle her vanvittige eksempler,” siger Mattias Tesfaye.

Dansk Flygtningehjælps asylchef, Eva Singer, udtaler i lørdagens Kristeligt Dagblad, at politikerne skal ”overveje, hvor mange ressourcer man vil bruge på et større tilsyn.”

”Hvis man alene på grund af denne sag vil føre et større tilsyn, så skal man vide, hvad man vil bruge de oplysninger, man indsamler til, og hvad forskellige gerninger skal have af eventuelle konsekvenser,” siger Eva Singer.

Mattias Tesfaye, risikerer man ikke at sætte gang en lovændring, hvor det bliver omkostningsfuldt og vanskeligt at kontrollere, hvad hjemvendte flygtninge foretager sig i deres hjemland?

”I første omgang har jeg bedt kloge jurister om at gå på lovværkstedet. Men vi skal skrue nogle regler sammen, så der ikke udbetales penge til folk, der slår en kone og otteårig dreng ihjel.”

Hvornår kommer regelændringer i stand? Kommer de, inden en mand som Hussein Abbas modtager anden rate om lidt under et år?

”Det tør jeg ikke sige. Og jeg tør heller ikke sige, om det ville have nogen konsekvenser for hans anden rate, hvis ændringerne bliver vedtaget inden. Men det er helt klart, at hvis man på nogen som helst måde kan forhindre, at han får de her penge – hvis ellers han bliver dømt – er det værd at forfølge,” siger Mattias Tesfaye.