Prøv avisen

Er du en ordensgeneral?

Der er ingen tvivl, når et vaskeægte rodehoved har været forbi ens hjem, men et tillært ordensmenneske er sværere at genkende og beviset på, at alle kan lære at rydde op

Gibber det i dig for at fjerne brødkrummer fra bordet, før din gæst overhovedet har nået at tørre sig om munden? Og bliver du ærgerlig, når puderne i sofaen bliver bragt i uorden, fordi nogen lægger sig i den? Så er du måske det, som terapeut og oprydningskonsulent Stine Marie Nielsen ville kalde en ordensgeneral. En person der trives med disciplin og kontrol og som kan have svært ved at abstrahere fra rod, selvom det ikke altid burde komme i første række.

Men du er også en sjælden art, og derfor har Stine Marie Nielsen sammen med sin medforfatter Charlotte Wieth-Klitgaard skrevet bogen ”Sæt dit rod på plads”, der er fyldt med tips og redskaber til, hvordan man rydder op ikke bare i ens ejendele, men også i hovedet, så der er tid og overskud til det, der betyder noget.

”Rod er ofte et symptom på, hvordan vi har det, for ligesom vores indre rod manifesterer sig udadtil, så gør vores omgivelser det modsatte. Derfor er oprydning et godt sted at starte, hvis man ønsker mere overskud i sit liv,” siger Stine Marie Nielsen og fortsætter:

”Det gode ved oprydning er, at der er et resultat med det samme, også selvom man tager en enkelt hylde ad gangen. Men det er også vigtigt at sige, at målet er, at man skal være glad der, hvor man er. Ikke at ens hjem skal se ud på en bestemt måde,” siger Stine Marie Nielsen, der sammen med Charlotte Wieth-Klitgaard har fundet fem forskellige ordenstyper.

De fem ordenstyper er:

Ordensgeneral: Kendetegnet ved at trives med disciplin og kontrol, men også ved at have svært ved at abstrahere fra rod. Det kan være en ulempe, når man har svært ved at slappe af. Vedkommende har ens bøjler i skabet og tørrer krummerne af bordet, før folk er færdige med at spise.

Naturligt ordensmenneske: Kendetegnet ved, at det falder dem naturligt at have orden i sagerne. De rydder op løbende og pr. automatik. De bor i et ryddeligt og effektivt hjem, men som det effektive menneske, de er, kan de også have svært ved ikke at gøre noget.

Tillært ordensmenneske: Kendetegnet ved at have set lyset. Vedkommende har opdaget gevinsten ved at rydde op, og at livet er lettere, når man ved, hvor tingene er. De har tage en aktiv beslutning om at indføre nogle principper og nye vaner.

Samleren: Kendetegnet ved, at han/hun har rigtig mange ting. Der kan være pænt og ryddeligt på overfladen, men når man åbner skabene, bugner det. Samleren udnytter nemlig pladsen alle steder, fordi de har svært ved at skille sig af med ting - det kan jo være, nogen får brug for det igen.

Rodehoved: Kendetegnet ved at rode åbenlyst. Det er dog ikke ensbetydende med, at rodehovedet er ustruktureret på arbejdet. Vedkommende ser det måske ikke, når de er alene, men mange trives ikke i det, fordi det er uacceptabelt at rode og pinligt, når folk kommer på besøg. Rodehoveder bruger meget tid på at lede og mister nemt overblikket. Få kan trives med det.

Rod er ofte et symptom på, hvordan vi har det, for ligesom vores indre rod manifesterer sig udadtil, så gør vores omgivelser det modsatte.

Stine Marie Nielsen, oprydningskonsulent