Prøv avisen

Danske Banks hvidvask giver skeptiske kunder

Danske Banks estiske afdeling blev i 2007-2015 brugt til at hvidvaske milliarder af kroner for alt fra styret i Aserbajdsjan til russiske rigmænd tæt på Ruslands præsident, Vladimir Putin. Foto: Ints Kalnins (arkiv)/Reuters

Sagen om hvidvask i Danske Bank har fået kunder til at forlade banken. Men generelt set er danskerne meget loyale over for deres bank, lyder det fra ekspert.

Danske Bank har de seneste måneder været i strid modvind som følge af sagen om hvidvask for milliarder i Estland.

Onsdag kommer den foreløbige kulmination, når Danske Bank offentliggør resultatet af en intern undersøgelse, der skal afdække omfanget af hvidvask gennem banken og muligvis placere et ansvar.

Forud for resultatet af undersøgelsen har sagen mødt skepsis blandt kunderne, og ifølge analysevirksomheden Voxmeter mistede banken 28.000 privatkunder i første halvdel af 2018.

Den tendens har taget fart de seneste måneder, fortæller administrerende direktør Christian Stjer.

- Vi kan se, at den negative udvikling har taget fart hen over sommeren. Flere og flere nævner hvidvasksagen som årsag til, at de skifter bank, siger han.

Ifølge Berlingske Business, der har fulgt sagen tæt, er Danske Banks estiske afdeling blevet brugt til at hvidvaske mindst 53 milliarder kroner for alt fra styret i Aserbajdsjan til russiske rigmænd tæt på Vladimir Putin fra 2007 til 2015.

Danske Bank lukkede ned for de mistænkelige kunder i 2015, men sagen kom først frem i 2017, og banken har senere erkendt, at den var for længe om at opdage problemerne og sætte en stopper for ulovlighederne.

Otte ud af ti danskere har ifølge Voxmeter hørt om hvidvasksagen, og det har kostet på bankens omdømme, der ellers har været i bedring siden 2013.

Danske Bank har nu det dårligste ry blandt de 20 største banker i Danmark.

- Vi kan se, at Danske Banks image er blevet kraftigt svækket, efter at sagen kom frem, siger Christian Stjer.

Ifølge organisationen Oxfam IBIS har 54 ud af landets 98 kommuner Danske Bank som den primære bankforbindelse.

Enkelte overvejer at skifte bank som følge af sagen - herunder Odsherred Kommune.

- Det er klart, at vi overvejer det. Nu må vi afvente undersøgelsen og se, hvad den konkluderer og se på Danske Banks egen handlinger og reaktioner.

- Vi har nogle moralske kodekser om de samarbejdspartnere, vi har i kommunen. De skal selvfølgelig opføre sig ordentligt, siger borgmester Thomas Adelskov (S).

En række andre kommuner fortæller, at de ikke har planer om at skifte væk fra Danske Bank.

- Anklager om hvidvask i en af Danske Banks internationale afdelinger har ingen sammenhæng til vores aftale om daglige bankforretninger, skriver Aabenraas borgmester, Thomas Andresen (V), i en mail.

Ifølge bankekspert Lars Krull fra Aalborg Universitet får hvidvasksagen næppe kunderne til at flygte i hobetal.

Han peger på, at danskere generelt set er meget loyale over for deres bank og sjældent skifter.

Danske Bank kan dog få en udfordring med at tiltrække nye kunder, fordi banken har taget mange negative overskrifter.

- Hvis man aktivt er ude at kigge efter en ny bank, så er det sværere at vælge Danske Bank i øjeblikket, medmindre man får banken anbefalet, siger han.

Lars Krull vurderer, at det bliver et langt træk for Danske Bank at få et bedre omdømme.

- Der findes kun én god løsning på den her udfordring. Danske Bank skal blive ved med at betjene sine kunder på god vis med gode produkter, siger han.

/ritzau/