Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

FAKTA: Derfor skal Danske Bank have ny bestyrelsesformand

Bestyrelsesformand Ole Andersen fra Danske Bank efter pressemøde, hvor Danske Bank offentliggjorde sin egen undersøgelse af hvidvask i Estland. Fredag vil han efter alt at dømme være fortid som bestyrelsesformand. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Fredag skal Danske Bank have ny bestyrelsesformand. Ole Andersen blev presset af posten af storaktionær.

Fredag kulminerer en af de mest spektakulære fyringer i dansk erhvervshistorie, når Danske Bank holder ekstraordinær generalforsamling for at vælge afløseren til Ole Andersen som bestyrelsesformand.

Læs her, hvorfor Ole Andersen blev presset af posten:

* Ole Andersen tiltrådte som formand i Danske Bank i december 2011. Fra bankens mest magtfulde post stod han bag genopretningen efter finanskrisen og udpegede Thomas F. Borgen som administrerende direktør.

* I 2017 kunne Berlingske for første gang fortælle om potentiel hvidvask i Danske Banks estiske afdeling.

* Igennem 2017 og 2018 gravede Berlingske frem, at Danske Bank havde bedrevet potentiel hvidvask for milliarder via sin estiske afdeling fra 2007 til 2016, samt at ledelsen var advaret.

* 19. september 2018 præsenterede banken sin interne rapport om, hvad det var sket i Estland. Den konkluderede, at mindst 1500 milliarder kroner var føget igennem filialen, og at bankens ledelse havde siddet flere advarsler overhørig.

* Forud for pressemødet sagde administrerende direktør Thomas F. Borgen sin stilling op. På pressemødet sagde Ole Andersen om sin fremtid:

- En samlet bestyrelse har anmodet mig om at blive for at løse de vigtigste opgaver, der er foran os. Men når de vigtige opgaver er fuldført, så har jeg lov til at gå.

* Efterfølgende voksede presset på Ole Andersen, da hans forslag til en ny direktør blev afvist af Finanstilsynet.

* Den estiske hvidvasksag halverer samtidig over året nær Danske Banks markedsværdi, og aktionærerne taber samlet små 100 milliarder kroner.

* 6. november vælger Danske Banks største aktionær, A.P. Møller Holding, at anmode banken om en ekstraordinær generalforsamling og indstiller administrerende direktør for Dansk Industri Karsten Dybvad som ny bestyrelsesformand.

Storaktionæren har altså mistet tilliden til Ole Andersen i en grad, hvor den ikke kan vente til den ordinære generalforsamling i marts 2019 med at finde en ny formand.

- Det (anmodningen, red.) gør vi af to årsager. For det første synes vi, at bankens bestyrelse ikke har ageret hurtigt nok med at finde en afløser til den nuværende formand.

- For det andet mener vi, at formanden for nomineringsudvalget (Ole Andersen, red.) er inhabil i denne proces, sagde Robert Uggla Mærsk.

Fra Ole Andersen lød det på dagen:

- Set i lyset af bankens situation deler jeg og den øvrige bestyrelse A.P. Møller Holding A/S’ opfattelse af, at der er brug for en afklaring af bankens fremtidige ledelse og sammensætningen af bestyrelsen så hurtigt som muligt.

Kilder: Ritzau, Danske Bank, Berlingske.

/ritzau/