Prøv avisen

FAKTA: Tivoli gennem 175 år - verdens næstældste forlystelsespark

Tivoli er verdens næstældste forlystelsespark kun overgået af Dyrehavsbakken. I år oplever parken fremgang.

Tivoli har onsdag fremlagt halvårsregnskab, som viser, at forlystelsesparken har oplevet en halv million flere besøgende i haven end samme periode sidste år.

Her kan du blive klogere på en af verdens ældste forlystelsesparker:

* Georg Carstensen grundlagde Tivoli i 1843. I havens første år havde den 174.609 gæster. En karrusel og en rutsjebane var de to eneste forlystelser, Tivoli havde at byde på ved åbningen.

* Rutschebanen er blandt verdens ældste trærutsjebaner og opnår en tophastighed på 50 kilometer i timen.

* I 1944 blev Tivoli ramt af en voldsom brand, der blandt andet forårsagede, at Glassalen nedbrændte totalt.

* Tivolis udvikling var gået lidt i stå i midten af 1990'erne, og det yngre publikum var forsvundet. Det ændrede sig med Fredagsrock i 1997, der siden har været et stort trækplaster.

* Carlsberg solgte sine aktiemajoritet i år 2000. Der gik rygter om både Disney og Michael Jackson ville tage over, og nogle talte om Tivoli på folkeaktier. Det endte med, at Skandinavisk Tobakskompagni og Chr. Augustinus Fabrikker Aktieselskab købte aktierne, Tivoli forblev på danske hænder.

* I 2013 udvidede Tivoli igen, denne gang med det nye område "Det Muntre Hjørne". Temaet for området er stjerner, galakser og planeter, og Tycho Brahe har været inspirationskilden.

* I 2017 havde Tivoli 4,4 millioner besøgende. Langt de fleste gæster besøger haven i sommersæsonen, men en del lægger også vejen forbi ved juletid.

Kilde: Tivoli.

/ritzau/