Prøv avisen

Googles stemmeassistent er klar på dansk

Sabine Kirchmeier, der er direktør i Dansk Sprognævn, er glad for, at Google lancerer sin hjemmeassistent på dansk. Alligevel understreger hun, at det er vigtigt, at disse teknologier udvikler en evne til ikke bare at favne sprog, men også den kultur, som ligger i sproget. Foto: Elijah Nouvelage/arkiv/Ritzau Scanpix

I tre år har Apples Siri været eneste smartphoneassistent, der kunne dansk. Nu kommer Google med på vognen. Og det er godt for dansk sprog, siger Sprognævnet.

Historien er klausuleret til klokken 21.00

.....

Fra tirsdag morgen er Apples Siri ikke længere alene på posten som dansktalende stemmestyret assistent i vores smartphones.

Her frigiver Google nemlig efter et længere tilløb en dansk version af selskabets Google Assistent.

- Google har i årevis været kendt som en søgemaskine.

- Det er vi fortsat, men med assistenten går vi skridtet videre og hjælper folk med at få ting gjort i hverdagen - altså udføre handlinger, siger Jesper Vangkilde, der er kommunikationschef i Google Danmark.

Hvis man - meget forenklet - skal forklare, hvad Google Assistent er, så skal man forestille sig Googles almindelige søgemaskine, som man så bare taler til i stedet for at skrive i.

Man kan for eksempel spørge om spilletiderne i den lokale biograf, om vejrudsigten, hvad klokken er, eller alt hvad man ellers kunne finde på at søge sig frem til via Googles almindelige søgemaskine.

Google Assistent går imidlertid skridtet videre og kan også udføre mere komplekse opgaver.

For eksempel kan man forbinde den med film- eller musiktjenester og så bede Google om at starte en bestemt serie på Netflix eller en bestemt sang på Spotify.

Når Google tirsdag lancerer en dansk version af assistenten, er det ikke bare godt for teknologihungrende danskere.

Det er også godt for det danske sprog, lyder det fra Dansk Sprognævns direktør, Sabine Kirchmeier.

I flere år har danskerne haft adgang til taleassistenter som Google Assistent og Apples Siri. Men deres manglende danskkundskaber har været ærgerlig, mener hun.

- Det virker mærkeligt i det danske samfund, hvor så mange ting foregår på dansk, ikke at kunne benytte sig af de tjenester, og at danskerne, hvis de vil bruge dem, er nødsaget til at bruge dem på engelsk eller tysk.

Hos Google erkender man dog, at selv om processen er sat i gang, er produktet langt fra færdigt.

Sagen er nemlig, at Google Assistent konstant vil være under udvikling.

- Det er en del af pointen, at assistenten bliver bedre og bedre, efterhånden som danskerne bruger den - og flere features kommer til, siger Google Danmarks kommunikationschef.

Louise Fredbo-Nielsen, der er fremtidsforsker i Future Navigator, ser mange perspektiver i teknologien, selv om assistenten på nuværende tidspunkt har mange begrænsninger.

- Med hjemmeassistenter går vi fra, at vores mobiltelefon er et device, som vi har i hånden, til at det er det her lag af teknologi, som er overalt omkring os, siger hun.

Derfor mener hun, at hvis danskerne tager teknologien til sig, kan det være med til at ændre mange ting i vores hverdag.

Blandt andet i forhold til indkøbsvaner. Allerede fra starten er store kæder som Netto, Coop og Matas hoppet med på vognen.

Det betyder, at man for eksempel kan oprette indkøbslister, men endnu ikke købe ind.

- Det kommer til at gøre rigtig mange ting nemmere. De helt basale systemer lige nu kan jo allerede fortælle, når der ikke er flere æg i køleskabet, siger Louise Fredbo-Nielsen.

Google Assistent frigives til både Android-telefoner og Apples styresystem iOS fra tirsdag morgen.

/ritzau/