Prøv avisen

Historisk fodslag skal sikre dansk økologi

Den årlige kodansedag, hvor de økologiske køer lukkes på græs, er et tegn på den popularitet, økologien har opnået det seneste årti. Foto: Scanpix/Mads Claus Rasmussen/arkiv

Hvis Danmark fortsat skal være en internationalt førende økologination, så kræver det investeringer, lyder det nu i en sjælden set enighed fra landbruget.

I et historisk fælles udspil slår Landbrug Fødevarer og Økologisk Landsforening for første gang nogensinde kræfterne sammen for at bane vej for mere økologi i Danmark.

De to organisationer, der ofte har været i konflikt om kursen for landbruget, står bag et stort fælles udspil. Det skal styrke økologien yderligere i forhold til klima, natur og cirkulær økonomi.

Udspillet "Økologi 2021 - Sammen om udvikling" slår fast, at økologi er en væsentlig del af dansk landbrugs fremtid. Organisationerne vil samarbejde om at udvikle økologien, hvor Danmark i årevis har haft en international førertrøje.

For skal Danmark fortsat skal være et førende økologiland, så kræver det investeringer, mener de to landbrugsorganisationer.

- Landbrug Fødevarer og Økologisk Landsforening har jo begge økologer som medlemmer. Derfor giver det rigtig god mening at se på, hvordan vi samlet kan styrke bundlinjen og økonomien hos økologerne, siger Karen Hækkerup, der er adm. direktør i Landbrug Fødevarer.

- Selvfølgelig er der ting, vi ikke er enige om. Men vi har med udspillet forsøgt at samle os om det, vi kan blive enige om for at udvikle økologien. For selv om økologien er en dansk succeshistorie, så kræves der fortsat udvikling og forskning, siger hun.

Målet er at udvikle økologien på områder som klima, natur og recirkulering af næringsstoffer fra eksempelvis køkken- og have-/parkaffald tilbage til økologiske marker.

- Der er mange områder, hvor vi slet ikke er i mål med vores egne ambitioner for økologi - ikke mindst på klimaområdet, hvor vi ønsker at bidrage meget mere. Derfor baner vi sammen vejen for nye klima- og naturløsninger i økologi og flere muligheder for økologer at genvinde næringsstoffer fra byerne, så de ikke går tabt, siger Helle Borup Friberg, som er adm. direktør i Økologisk Landsforening.

Udspillet indeholder 12 politiske initiativer under fire hovedområder: Økologisk videns- og kompetenceløft, recirkulering af næringsstoffer, markedsfremme nationalt og internationalt og endelig gode vilkår for økologiske landmænd.

Det er alt sammen forhold, som de to organisationer er enige om, skal løftes, hvis dansk økologi skal beholde sin førertrøje. Udspillet peger på nødvendige investeringer i forskning, uddannelse og markedsudvikling på minimum 200 millioner kroner.

- Vi har en fælles interesse i at videreføre den kraftige vækst, som har præget økologien i en årrække, og som vi forventer, fortsætter. Med et fælles udspil vil vi gerne vise politikerne vejen til bedre og mere økologi, siger Helle Borup Friberg.

- Vi glæder os til at præsentere tankerne for den nye fødevareminister, som vi ikke har nået at møde endnu. Men jeg oplever generelt en meget stor interesse fra begge politiske fløje, siger hun.

Karen Hækkerup er enig.

- Vi har haft et utroligt tillidsfuldt samarbejde om udspillet, hvor det faktisk er lykkedes at blive fuldstændigt enige. I aftes sendte jeg en mail til alle de politiske ordførere om det, og jeg har ikke hørt andet end positive meldinger, siger hun.

/ritzau/