Prøv avisen

Spekulation mod danske aktier er på mode

Omfanget af shortselling på den danske børs er ikke problematisk, mener Finanstilsynet, selv om niveauet er mere end seksdoblet siden 2013. Foto: Scanpix/Jens Nørgaard Larsen/arkiv

Det er blevet meget mere populært for især udenlandske spekulanter at satse på kursfald i de danske aktier. Men det handler ikke altid om angreb på et selskab.

Køb billigt og sælg dyrt. Det er den klassiske parole på aktiemarkedet.

Men det er faktisk også muligt at vende rækkefølgen om og tjene penge på faldende aktier.

Metoden hedder "shortselling" og er en type spekulation, der breder sig.

På det danske marked er omfanget mere end seksdoblet på fem år, viser tal fra Finanstilsynet. Og niveauet er et godt stykke over gennemsnittet i EU.

Store, velrenommerede virksomheder som Vestas og Pandora har været blandt spekulanternes yndede mål. Men også kabelfirmaet NKT og biotekselskabet Bavarian Nordic har været ramt.

Kort fortalt går shortselling ud på at låne en aktie, sælge den på børsen og så købe og aflevere den tilbage senere. Hvis den i mellemtiden er faldet i kurs, er der gevinst.

Det er typisk kapitalfonde fra USA og Storbritannien, der står bag. De har normalt to formål, forklarer underdirektør Anders Balling fra Finanstilsynet.

- Man har mulighed for at handle på det, når man har analyseret sig frem til noget negativt i en aktie. Og det giver også investorer mulighed for mere målrettet at afdække og tilpasse porteføljen, siger Anders Balling.

Hos to af de største spillere blandt danske investorer, ATP og PFA Pension, bruger man dog ikke metoden.

- Det er ikke, fordi vi har noget problem med det eller helligt syn på det. Men vi mener, at vores investerings-dna er at skabe værdi ved at investere i noget, der udvikler sig – ikke spekulation i, at noget falder i værdi, siger direktør Henrik Nøhr, der har ansvar for aktieinvestering hos PFA.

Samme tilgang har man ikke hos Formue Nord, en kapitalforvalter med base i Aalborg. Her bruges shortselling som en form for forsikring i aktieporteføljen.

- Vores strategi er at købe aktier, som vi tror, er undervurderede. Hvis vi samtidig "shorter" andre aktier for samme beløb, så gør det ikke noget, om markedet går op eller ned, hvis vores aktier klarer sig bedre, forklarer investeringsdirektør Rasmus Viggers fra Formue Nord.

Men hvordan skal man forholde sig som privatperson, hvis pengestærke kapitalfonde pludselig spekulerer i fald blandt de aktier, man ejer?

Det er ikke altid lige nemt, fortæller Leonhardt Pihl, direktør for Dansk Aktionærforening, de private investorers forening.

- Det er jo faktisk dødsvært, fordi man skal gætte på, hvad shortsælgernes motiver og smertegrænser er. Hvis man tror, at det kan blive en længere belejring, så kunne det være et godt argument for at melde pas og finde andre investeringer, siger Leonhardt Pihl.

Han opfordrer også til omtanke, hvis man selv er fristet af shortselling, især fordi der er ekstra risiko.

- Hvis du køber en aktie, kan du "kun" tabe 100 procent, men på shortselling kan du tabe meget mere. Derfor står det ikke øverst på vores gyldne råd om investering, siger Leonhardt Pihl.

I Finanstilsynet har man ikke en forklaring på den kraftige vækst i shortselling. Men man ser egentlig positivt på praksissen.

- Det er samlet set en fordel. Det giver mere velfungerende markeder med en mere præcis kursfastsættelse, mener Anders Balling.

/ritzau/