Prøv avisen

Topembedsmand skal vinde tilliden tilbage

Med formandsposten i Danmarks største bank må Karsten Dybvad dog sige farvel til Dansk Industri efter en overgansperiode. De to poster er hver især så krævende, at de ikke kan løftes på samme tid, lød det fra DI efter udnævnelsen i november. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Karsten Dybvad er med sin fortid som embedsmand på højt niveau håndplukket som ny formand for Danske Bank til at genskabe tilliden til banken efter hvidvasksag.

Vi udsender her portræt på Danske Banks nye formand, der vælges i dag. Den ekstraordinære generalforsamling indledtes kl. 15.30. Det vides ikke, hvor lang tid, generalforsamlingen vil vare.

Nyhedsversioner følger på Net-tjenesten.

--------------------------------------------------------------------------------------

De satte selv ord på det, den afgående top i Danske Bank, under et langvarigt pressemøde, hvor konklusionerne blev fremlagt fra bankens egen undersøgelse af, hvordan milliarder af kroner kunne strømme igennem bankens estiske filial uden kontrol.

At en af de største opgaver, der ligger foran banken, er at få genskabt den altafgørende tillid fra kunder, tilsyn og ikke mindst politikerne. Det bliver et langt, sejt træk, erkendte den afgående formand, Ole Andersen.

Og netop den opgave er Karsten Dybvad, der fredag blev valgt som ny formand for banken, håndplukket til med en lang karriere som respekteret topembedsmand i centraladministrationen bag sig.

Karsten Dybvad har blandt andet været departementschef i både Statsministeriet og Finansministeriet, før han indtog en af de helt tunge poster i erhvervslivet som administrerende direktør i Dansk Industri.

Med en fortid som økonom i blandt andet AE-Rådet, LO og medlem af Socialdemokratiet var han ikke et typisk valg som industriens førstemand. Og uden en fortid i finanssektoren er han heller ikke en typisk formand for Danmarks største bank.

Men det kan måske netop være en af hans styrker i en tid, hvor flere sager om hvidvask og hjælp til skattefifleri har sendt tilliden til den finansielle sektor i bund. I hvert fald hos politikerne, som har fremlagt stribevis af forslag til stramning af regulering.

Robert Uggla, direktør for A.P. Møller Holding, sagde i forbindelse med udpegningen af formandskandidaten:

- For A.P. Møller Holding er det afgørende, at en fremtidig bestyrelsesformand har dokumenteret erfaring med samfunds- og myndighedsrelationer, således at han kan sikre de nødvendige ændringer, der skal til for at genopbygge tilliden til Danske Bank.

Karsten Dybvad lagde i den forbindelse også selv vægt på, det bliver et langt træk med roligt og konsekvent arbejde:

- Tillid det opbygges i relationer. Når man stoler på de handlinger, der bliver udført, fører det til, at man får tillid til sin modpart.

Netop evnen til at opbygge relationer og vække tillid er blandt de evner, der fremhæves hos Karsten Dybvad.

I sin tid som embedsmand blev han af kolleger betegnet som en vellidt, men underspillet person, der altid gav folk plads til at udføre deres arbejde.

Da han kort efter sin tiltrædelse som DI-topchef stod over for sine første overenskomstforhandlinger som "den nye dreng i klassen", endte han med at få ros fra modparterne.

Siden har han også opbygget et tillidsfuldt parløb med formand i Dansk Metal Claus Jensen, har Altinget tidligere beskrevet.

Privat er Karsten Dybvad gift og har fire børn.

/ritzau/