Vækst over en bredt front i dansk økonomi

Dansk økonomi voksede i tredje kvartal mere end den samlede økonomi i EU.

Byggeriet er en af de mange sektorer, der har det godt i dansk økonomi. Samlet set voksede dansk økonomi med 0,7 procent i tredje kvartal i år, viser nationalregnskabet fra Danmarks Statistik.
Byggeriet er en af de mange sektorer, der har det godt i dansk økonomi. Samlet set voksede dansk økonomi med 0,7 procent i tredje kvartal i år, viser nationalregnskabet fra Danmarks Statistik. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Fremgang på stort set alle fronter betyder, at dansk økonomi i årets tredje kvartal voksede med 0,7 procent. Det viser nationalregnskabet fra Danmarks Statistik.

Det flugter med, hvad de tidlige indikatorer for tredje kvartal viste.

Det noteres, at vandstanden stiger næsten alle steder i dansk økonomi. Der er ifølge Danmarks Statistik mest damp på kedlerne i industrien, handlen, transportsektoren og erhvervsservice-sektoren.

Til gengæld skrumper økonomien i landbruget og råstofudvindingen i tredje kvartal.

Artiklen fortsætter under annoncen

- Det er et bredt funderet opsving på hjemmemarkedet med både privatforbrug, byggeri og investeringer som vækstmotorer, og med et arbejdsmarked og boligmarked i topform, siger Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg i en skriftlig kommentar.

Sammenlignet med de store vestlige økonomier - USA og EU - lægger Danmark sig i smørhullet med en stærkere vækst end EU's samlede vækst på 0,3 procent for tredje kvartal.

Den danske vækst har dog ikke samme fart som i USA, hvor økonomien i tredje kvartal voksede med 0,9 procent.

Samtidig kan man i nationalregnskabet læse, at man i husholdningerne forbrugte for 0,3 procent mere i tredje kvartal. Pengene bruges særligt på tjenester og services og mindre på varer.

Væksten opgøres i bruttonationalprodukt også kaldet bnp. Det er en opgørelse af værdien af alle de varer og serviceydelser, der bliver solgt, minus værdien af de råvarer, der er blevet brugt til at producere dem.

Selv om tallene fredag er lagt frem i nationalregnskabet, skal man ikke udelukke, at de kan se anderledes ud. Danmarks Statistik har i år revideret i tidligere nationalregnskaber fra 2015, 2016 og 2017.

- Det er derfor nødvendigt at se på andre nøgletal end blot bnp, når temperaturen skal tages på dansk økonomi, siger økonom i Dansk Erhverv Kristian Skriver.

- Her har udviklingen i beskæftigelsen vist sig at være troværdig. Og ser man på den solide beskæftigelsesudvikling i 2018, er der fortsat grund til optimisme.

/ritzau/