Kidnappet norsk rigmandsfrue har levet et roligt liv under radaren – indtil nu

“Helt fantastisk, stille og behagelig.” Sådan bliver Anne-Elisabeth Hagen beskrevet. For 10 uger siden blev hun kidnappet fra sit hjem i Norge, hvor hun bor med sin mand, den norske rigmand Tom Hagen. Kristeligt Dagblad tegner et portræt af et par, der indtil nu har levet et roligt liv uden for mediernes søgelys

Trods de mange penge har både Anne-Elisabeth Hagen og ægtemanden Tom Hagen altid holdt lav profil, skriver det norske TV 2. Gennem årene har Tom Hagen været meget tilbageholdende med at udtale sig om sine virksomheder og sin økonomi.
Trods de mange penge har både Anne-Elisabeth Hagen og ægtemanden Tom Hagen altid holdt lav profil, skriver det norske TV 2. Gennem årene har Tom Hagen været meget tilbageholdende med at udtale sig om sine virksomheder og sin økonomi. Foto: Ole Berg-Rusten

På en blind vej i den lille norske by Fjellhamar ligger et hvidt og brunt toetagers hus. Fra vinduerne i den ene side af huset kan man se en lille sø, mens der på den anden side er udsigt til en stor, hvid boligblok.

Fjellhamar 20190109. Anne-Elisabeth Falkevik Hagen, kona til Tom Hagen, en av Norges rikeste, har vært borte i ti uker, Onsdag var politiet på plass i boligen der hun sist ble sett. Etterforskere sperrer av eiendommen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix. (Foto: Berg-Rusten, Ole/Ritzau Scanpix)
Fjellhamar 20190109. Anne-Elisabeth Falkevik Hagen, kona til Tom Hagen, en av Norges rikeste, har vært borte i ti uker, Onsdag var politiet på plass i boligen der hun sist ble sett. Etterforskere sperrer av eiendommen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix. (Foto: Berg-Rusten, Ole/Ritzau Scanpix)

Det var ikke lige her - i dette relativt almindelige område - man havde forventet, at en sag om kidnapning og pengeafpresning i millionskalaen ville finde sted. I huset bor det rige ægtepar Tom og Anne-Elisabeth Hagen. Eller det vil sige, Anne-Elisabeth Hagen befinder sig ikke i huset i disse dage. Hun blev nemlig kidnappet derfra for ti uger siden. Tom Hagen kom efter arbejde hjem til et tomt hus og et trusselsbrev, hvor kidnappere krævede et beløb på ni millioner euro (67 millioner danske kroner) udbetalt for at aflevere hende tilbage i god behold. Han valgte at kontakte politiet, selvom beskeden lød på, at politiet ikke måtte kontaktes.

Politiet har hidtil ikke fortalt offentligheden om kidnapningen, men fordi de nu er på bar bund, blev der i går holdt pressemøde om sagen. Ikke engang parrets venner har været bekendt med kidnapningen.

“Vi har ikke hørt noget om denne sag. Vi vidste ikke noget,” fortæller Tom Erik Nielsen til den norske avis VG. Manden er en del af en gruppe venner, som parret normalt plejer at mødes med til samtaler om deres fælles interesse for skøjteløb. Nu er vennerne efterladt i chok over nyheden om Anne-Elisabeth Hagens forsvinden.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Helt fantastisk, stille og behagelig. Hun skiller sig ikke ud blandt andre.” Sådan bliver kvinden, der nu er en del af noget, der minder om en amerikansk krimi, beskrevet af parrets venner.

Den 68-årige pensionist Anne-Elisabeth Hagen er ifølge det norske medie NRK aktiv og meget optaget af sine børn og børnebørn. En hjemmegående husmor, der ikke selv har haft nogen væsentlig indtægt. Hun har dog siddet i bestyrelsen i flere af mandens firmaer men uden at have store ejerandele i nogle af disse, skriver avisen VG. Sammen har Hagen-parret tre børn og flere børnebørn.

Anne-Elisabeth Hagen er opvokset i den lille by Gjøvik syd for Lillehammer. I en alder af 19 år blev hun ifølge det norske medie VG gift med den jævnaldrende Tom Hagen. De mødte hinanden i byen Gran i Oppland, og i 1982 flyttede parret med deres dengang to børn til Lørenskog.

Tom Hagen er en af Norges rigeste, og ifølge det norske finansmedie Kapital indtager han med en formue på 1,7 milliarder norske kroner (1,3 milliarder danske kroner) en 172. plads på listen over de mest velhavende nordmænd.

De mange penge kommer blandt andet fra energiselskabet Elkraft, der sælger strøm i hele Norden, som Tom Hagen var med til at grundlægge. Sidste år omsatte selskabet for 1,75 milliarder danske kroner. Derudover har han investeret i ejendomme og stiftet flere firmaer.

Trods de mange penge har både han og hustruen altid holdt lav profil, skriver det norske TV 2, og gennem årene har Tom Hagen været meget tilbageholdende med at udtale sig om sine virksomheder og sin økonomi.

“Det, som jeg har været optaget af gennem 40 års arbejde, er at skabe mig en tryg arbejdsplads. Det er der, motivationen ligger. At jeg er rig, tænker jeg ikke over,” udtalte Tom Hagen i 2008 til den norske lokalavis Romerikes Blad.

At det økonomiske ikke nødvendigvis har været afgørende for Tom Hagen kom til udtryk, da han blev sponsor for den lokale skøjteløber Johann Olav Koss, skriver VG. I en periode var Hagen også formand for en skøjteklub, som Koss havde grundlagt.

Af vennerne bliver Tom Hagen beskrevet som en person, der "ikke passer ind på den røde løber" og som en "fin og ærlig mand".

Familien har sammen med politiet gennemgået familiens relationer for at finde mulige konflikter eller fjender af familien. Ifølge det norske medie VG er der ikke fundet fjender eller andre forbindelser, der kan have tilknytning til kidnapningen.