Prøv avisen

Et storslået møde i muslimernes hellige by Mekka

Muslimske pilgrimme var allerede tidligere på ugen mødt frem til Kabaen i Mekka for at forberede årets hajj-begivenhed Foto: Khalil Hamra/AP/ritzau

Muslimer indleder i dag verdens største pilgrimsrejse, hajj, der sender millioner af muslimer til Saudi-Arabien

Det er et storslået møde, der fra i dag og de næste fem til seks dage gennemføres i den saudiarabiske by Mekka. Muslimer fra hele verden, også Danmark, indleder i dag verdens største pilgrimsrejse til den hellige by for at udleve islams femte søjle, hajj, der betyder pilgrimsfærd.

Således samles hvert år på denne tid millioner af muslimer under pilgrimsfærden til Mekka, der ses som en symbolsk, rituel understregning af, at alle muslimer er lige for Allah. Hajj er for mange muslimer en stor oplevelse, og som en dansk-muslimsk kvinde har sagt i et interview til Religion.dk var det hendes ”livs rejse”, der ændrede hendes syn på Gud og på sig selv.

”Jeg følte, at jeg havde været på en anden planet. Der gik lang tid, før jeg følte mig normal igen, men det var en positiv følelse, for det var, som om jeg havde oplevet paradis,” sagde 38-årige Hend Nasser om sin pilgrimsrejse.

Hajj begynderpå den ottende dag i løbet af Dhu al-Hijjah, der betyder pilgrimsmåneden. Dhu al-Hijah beskriver den 12. måned i den islamiske kalender, og dens varighed bestemmes af den foregående måneds måneobservation, der ligger på den 29. dag.

Den muslimske kalender tager sin begyndelse ved Muhammeds udvandring fra Mekka. Året fastlægges ved hjælp af Månens faser – modsat vores, der tager sit udgangspunkt i Solen. Derfor er det islamiske år cirka 11 dage kortere end den gregorianske solkalender, som vi følger.

Festen under pilgrimsfærden hedder eid al-adha, og den er den anden af to fester om året. Den bliver afholdt for at fejre profeten Abrahams villighed til at ofre sin søn Ismael. Den anden store eid-fest i islam, eid ul-fitr, markerer ramadanens afslutning. Den faldt i år den 25. juni ved solnedgang.

Det er den højeste domstol i Saudi-Arabien, der annoncerer datoerne for hajj og eid al-adha ud fra måneobservationer. Højesteretsdomstolen sørger for opretholdelsen af lovene i Saudi-Arabien, der tager sit udgangspunkt i sharia-lovgivning.

Pilgrimsrejsen til Mekka er så omfattende, at der skal omkring 25.000 soldater og politifolk til at sørge for sikkerhed og orden. I 1990 blev 1426 pilgrimme trampet ihjel i en fodgængertunnel, Al-Ma’aisim, og i januar 2006 gik det galt igen, da omkring 300 pilgrimme blev dræbt og over 200 såret i den kolossale menneskemængde.