Prøv avisen

Bør alle fortælle, hvad de får i løn?

Vi vil helst ikke ud med, hvad vi tjener. Vi er bange for at stikke ud og skabe misundelse – eller for at opdage, at de andre faktisk tjener mere. For lønnen er i stigende grad blevet en markør for ikke bare status, men også hvor gode mennesker vi er, mener forskere. – Tegning: Gary Waters/Ikon Images/ritzau. Foto: GARY WATERS

Et af tidens største tabuer er, hvad vi tjener. Det handler blandt andet om, at konkurrencekulturen har fået os til at værdisætte os selv og hinanden stadig mere. At gøre lønnen offentlig kan udstille, hvor ulige vi er blevet, siger forskere. Men det kan også gøre det nemmere at acceptere det

Lønkrigen raser igen. Den handler denne gang ikke om, hvem der skal have hvor meget mere i løn, men om, hvem der bør fortælle, hvad de tjener.

Debatten begyndte, da det kom frem, at en tidligere direktør i Danmarks Radio var blevet genansat som ekstern mangfoldighedskonsulent til en årsløn på 2,1 millioner kroner. Medarbejderne undrede sig, politikerne undrede sig, og statsrevisorerne bad i denne uge Rigsrevisionen undersøge lønforholdene hos DR.

Også nogle medier kritiserede det høje lønniveau i den statsfinansierede virksomhed. Men så kom modspørgsmålet: Hvad tjener de private mediechefer egentlig selv? Det var der kun 5 ud af 20, der ville svare på, og så lå banen åben for endnu en diskussion om, hvorfor vi generelt er så hemmelighedsfulde omkring vores løn.

Selvom debatten er tilbagevendende, rykker fronterne sig ikke rigtig: Så sent som i maj 2017 viste en ny meningsmåling foretaget for Institut for Menneskerettigheder, at 6 ud af 10 danskere ikke taler med deres kolleger om, hvad de får i løn. Andre undersøgelser har vist, at flertallet ikke taler med nogen som helst om det. Det er tabu, måske endda et af tidens allerstørste, mener flere forskere.

Faktisk peger meget i retning af, at mens andre tabuer med tiden er blevet brudt ned – tag bare internetdating, psykologbehandling og synet på ”de fremmede” – har vores løn aldrig været mere hemmelig, siger professor i arbejdslivsstudier på Roskilde Universitet Helge Hvid.

Det er ikke længe siden, at forestillingen om solidaritet på arbejdspladsen stadig var den fremherskende, i hvert fald blandt arbejderne, påpeger han. Her brugte man åbenheden til at løfte hinandens løn op, mens lønnen var et langt større tabu blandt funktionærer. Så når der de seneste årtier er kommet færre arbejdere og flere funktionærer, er det kun naturligt, at tabuet er blevet mere udbredt.