Den rå tone på sociale medier kan skade demokratiet

Formand for KLF Kirke og Medier, Henning Bjerg Mikkelsen, mener, at medierne fremmer underholdning på bekostning af det dybe og eksistentielle

Hvornår stod du sidst i et etisk dilemma?

Etiske dilemmaer opstår tit i mødet med mennesker. Konkret har jeg lige stået med to invitationer til en fest på samme dag og måttet vælge. Det er et dilemma at vælge mellem gode venner. I spændet mellem arbejdsliv og familieliv opstår også mange dilemmaer, når man føler, at man må vælge omgangen med sine nærmeste fra til fordel for et arbejdsliv, som nogle gange kører lidt på de høje nagler.

Hvad er den største etiske udfordring, du har mødt?

I mit daglige arbejde bliver jeg af og til stillet over for store etiske spørgsmål: Må man have lov at slukke for respiratoren? De pårørende spørger mig, om jeg mener, at deres kære skal leve videre som en grøntsag, og vil gerne have et klart svar fra mig. Jeg tager samtalen og sidder ikke med færdige svar. Jeg kan godt forstå problematikken set fra de pårørendes side og har ikke færdige svar, men når vi tror, vi kan gøre os til herrer over liv og død, så befinder vi os i nogle gråzoner, som kræver besindelse.

Hvad er tidens største etiske dilemma?

Ordenes magt. Sproget er et af de fineste redskaber, vi har, men hvis vi bruger redskabet forkert, kan man forvolde skade, uden at man tænker over det, for sprog skaber virkelighed. Et fattigt sprog skaber en fattig virkelighed, og et forrående sprog skaber en forrående virkelighed. Derfor ønsker jeg, at vi får en kvalificeret samtale om, hvordan vi taler, og hvordan sprogtonen påvirker os. Hvordan påvirker den retorik, som er på sociale medier, samfundet og vores demokrati?

Synes du, etik fylder nok i den offentlige debat?

Til en vis grad er svaret ja. En avis som jeres bidrager med etiske spørgsmål i den offentlige debat, og jeg synes også, at politikere er gode til at drage etiske overvejelser ind. Men for at den etiske samtale kan fylde i det offentlige rum, har vi brug for, at medieinstitutioner som DR går foran, og jeg bliver bekymret, når jeg ser, hvordan underholdningsprogrammerne breder sig, mens man skubber noget af det dybe og eksistentielle lidt i baggrunden. Jeg kan frygte, at medieudviklingen vil betyde, at man kommer til at fremme det overfladiske på bekostning af det dybe og reflekterende.