Prøv avisen

Er det i orden, at DR viser et kejsersnit på direkte tv?

DR viste onsdag en fødsel ved kejsersnit på direkte tv. Det er ikke en idé, vi kunne have fundet på, siger næstformand i Jordemoderforeningen Ann-Birgitte Havelund Nielsen. Arkivfoto. Foto: Pelle Rink

Hele Danmark kunne følge med, da en dansk kvinde onsdag fødte ved kejsersnit for åben skærm. Problematisk at gøre fødsel til underholdning, mener Jordemoderforeningen, mens teolog og videnskabsjournalist støtter idéen

Er det klassisk public service eller upassende underholdning, når DR vælger at vise en fødsel foretaget ved kejsersnit på direkte tv?

Spørgsmålet er blevet aktuelt, efterDR annoncerede, at stationen onsdag ville lade en 29-årig sygeplejerske, Sille Tejlmann, føde ved kejsersnit for åben skærm.
 
Under live-fødslen, som er del af en række DR-programmer om fødsler, var DR-værten Peter Qvortrup Geisling med på operationsstuen, mens programmets anden vært, Lillian Gjerulf Kretz, fulgte med fra et studie med både eksperter og publikum.

Programmet skal blandt andet gøre seerne klogere på deres egne kroppe, vise kirurgernes færdigheder og skabe debat, lyder det fra DR Mediers journalistiske redaktør, Erling Groth.

Alligevel er udsendelsen problematisk, mener Jordemoderforeningen. Også selvom den medvirkende, Sille Tejlmann, og hendes kæreste nøje har overvejet deres ja til at medvirke.

”Det er ikke en idé, vi kunne have fundet på,” siger næstformand i Jordemoderforeningen Ann-Birgitte Havelund Nielsen:

”Det er fantastisk, at nogle vil dele deres oplevelse med andre. Men det er sådan med fødsler, at den fødende aldrig ved, hvordan hun reagerer, og man skal have muligheden for bagefter at sige, at det her blev for privat for mig. Det er en meget stor ting i ens liv.”

Desuden virker det, som om man vil gøre en fødsel til underholdning, mener Ann-Birgitte Havelund Nielsen.

”Vil man oplyse og starte en debat om, hvorfor nogen vælger kejsersnit, er det ganske godt. Men jeg kan ikke se grunden til, at man vil vise det på direkte tv. Det virker unødvendigt,” siger hun.

Lone Frank, videnskabsjournalist, forfatter og ph.d. i neurobiologi, ser helt anderledes på sagen. 

”Jeg kan ikke se, hvorfor man ikkeskulle gøre det,” siger hun.

Hvis det gøres på en ordentlig måde og ikke laves til et ”sensationelt freakshow”, er det præcis, hvad public service handler om, mener Lone Frank.

”Her er et indgreb, som den enkelte skal træffe beslutning om, og som er til heftig debat både i befolkningen og i sundhedssystemet. Det er en ideel lejlighed til at dykke ned i, hvad omkostningerne er for mor og barn - såvel ved kejsersnit som ved almindelig fødsel,” siger hun og tilføjer:

”Det er vigtigt at tage diskussionen om, hvorvidt det skal være et frit valg som i USA, eller om vi i Danmark synes, man helst skal føde 'naturligt' og med smerte.”

Lone Frank kan ikke se nogen konkrete grænser for, hvad man kan transmittere på tv:

”Jeg er selv med til at lave en dokumentar, hvor vi vil vise nogle hjerneoperationer. Selvfølgelig kan man vise, hvad der sker hver dag i vores sundhedssystem.”

Ulrik Becker Nissen er lektor i teologisk etik ved Aarhus Universitet og beskæftiger sig med bioetik. Han mener også, programmet er udmærket, eftersom der formentlig er mange, der ikke helt ved, hvad et kejsersnit er, og hvorfor nogle vælger at få det foretaget.

Men det er samtidig afgørende ifølge ham, at programmet ikke står alene, men er del af en programrække på DR om forskellige former for fødsler.

”Hvis udsendelsen om kejsersnit stod alene, kunne det være med til at understøtte en teknologisering af graviditeten og fødslen – at graviditet gøres til noget, som skal forstås ud fra teknologien snarere end som noget helt naturligt. Det kan der være en vis tendens til i de her år, hvor alle gravide får tilbud om fosterdiagnostik og ultralydsscanning,” siger han og fortsætter:

”Hvis man som gravid først føler sig tryg, når man ser et billede af fostret på en ultralydsscanning, eller når fødslen sker på et hospital, så er der en risiko for, at vi ud fra en etisk betragtning har lagt vores tillid primært hen til teknologien og gør os mere afhængige af teknologien, end vi behøvede at være.” 

Klik her eller på linket nedenfor for at deltage i debatten

29-årige Sille Tejlmann føder i aften for åben skærm på DR1. Jordemoderforeningen mener, der er tale om upassende underholdning. Andre kalder det for public service

Posted by Kristeligt Dagblad on Wednesday, 17 February 2016

Andre læser lige nu