Henrik Stubkjær: Den etiske debat mangler udsyn

Debatten om etik trænger til et internationalt udsyn, mener biskop Henrik Stubkjær. Alt for ofte er de etiske diskussioner herhjemme fokuseret på helt nære dilemmaer, mens sult og klima bliver glemt

For biskop i Viborg Stift Henrik Stubkjær er den største etiske udfordring forbundet med visheden om, at han har sit på det tørre, mens tusinder af mennesker sulter.
For biskop i Viborg Stift Henrik Stubkjær er den største etiske udfordring forbundet med visheden om, at han har sit på det tørre, mens tusinder af mennesker sulter. . Foto: Leif Tuxen.

Hvornår stod du sidst i et etisk dilemma?

"Jeg har netop talt med en borger, der opfordrede mig til at undskylde slavehandlen på De Vestindiske Øer på folkekirkens vegne. Man kan spørge sig selv, om kirken skal undskylde for noget, den danske stat var skyld i. Men hans argument lød, at det netop er passiviteten, man bør undskylde for. Selvom kirken havde en enorm magt på den tid og tilmed var til stede i kolonierne, udnyttede den ikke sin magt til at protestere mod det helt åbenlyse anti-evangeliske menneskesyn, som slavehandelen repræsenterede, så jeg kan sagtens forstå hans argument. For som Kaj Munk sagde, da han begrundede sin modstand mod nazisterne: 'Hvis vi tier, taler vi Djævelens sprog.'"

"Rent teknisk er det dog ikke muligt for mig at formulere en undskyldning på vegne af hele den danske folkekirke, for nok er jeg biskop, men jeg kan ikke tale på hele kirkens vegne."

Hvad er den største etiske udfordring, du selv har mødt?

"At leve med en viden om, at jeg har mit på det tørre, mens en stor del af verdens befolkning sulter. I mine 10 år som generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp så jeg så ekstreme tilfælde af sult, nød og meningsløs død. Det betyder, at jeg i dag har svært ved at kapere den enorme forskel, der er på rig og fattig. Det er en indsigt, man bærer med sig, som er umulig at slippe igen. Det virker så meningsløst, at vi herhjemme kan dø af at spise for meget, mens mennesker i lande, der ligger otte timer i fly fra Danmark, dør, fordi de ikke får nok at spise."

"Det er en udfordring, der både peger udad mod hele verdenssamfundets indretning, men også ind mod mig selv. For jeg sidder jo midt i overfloden. Men det får mig jo stadig ikke til at give alle mine ejendele bort."

Hvad er tidens største etiske dilemma?

"Klimaforandringerne, desværre. USA’s tidligere præsident Barack Obama har sagt det ganske præcist: 'Vi er den første generation, der mærker klimaforandringerne, og den sidste, der kan gøre noget ved dem.'"

"Det er fuldstændig uforståeligt, at vi, selvom vi har den fornødne viden og teknologi, stadig vægter øjeblikkets bekvemmeligheder højere end den langsigtede løsning til gavn for vores børn og børnebørn. Det burde slet ikke være et dilemma, men det er det tydeligvis alligevel."

Synes du, etik fylder nok i den offentlige debat?

"Etik fylder en del herhjemme. Men meget ofte er det de helt næretiske dilemmaer, der fylder – som hvorvidt man bør lade to personer af samme køn blive viet i den danske folkekirke og den slags. Jeg anerkender fuldt ud, at diskussionen er vigtig at tage, men der er en tendens til, at de etiske diskussioner ofte kommer til at handle om en meget lille niche af mennesker, så jeg synes, vi bør hæve blikket lidt fra de helt nære spørgsmål og fokusere mere på de internationale etiske dilemmaer, som vores skæve verden afføder. For det berører ærlig talt en del flere mennesker."