Johanne Schmidt-Nielsen: Jeg gør mange ting, jeg ikke burde

For Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen er det en daglig etisk udfordring at leve på en måde, der tager hensyn til klimaet

 32-årige Johanne Schmidt-Nielsen har været medlem af Folketinget siden 2007.
32-årige Johanne Schmidt-Nielsen har været medlem af Folketinget siden 2007. . Foto: Emil Hougaard/Scanpix.

Hvornår stod du sidst i et etisk dilemma?

"I diskussionen om Langkaer Gymnasium ved Aarhus. For det er jo åbenlyst problematisk at sortere mennesker på baggrund af etnicitet. Jeg mener, hvornår er man så ”etnisk dansk”? De unge mennesker er da alle sammen danskere! Omvendt er rektors ønske jo netop at fastholde mangfoldigheden. For de etnisk danske elever bliver færre og færre på skolen."

Hvad er den største etiske udfordring, du selv har mødt?

"At leve på en måde, som vores klima kan holde til. For jeg ved jo godt, at jeg slet ikke burde spise kød. At jeg ikke burde flyve. Og at jeg smider alt for meget mad ud, fordi jeg ikke når at spise det, inden det bliver for gammelt. Jeg forsøger så vidt muligt at købe økologisk, og særligt i forhold til kød er jeg vældig opmærksom på produktionen, men jeg kunne gøre meget mere."

Hvad er tidens største etiske dilemma?

"Der er mange. Ikke mindst dilemmaer, som relaterer sig til klimakrisen og den ekstreme ulighed. Et af dilemmaerne handler om mennesker på flugt. Når først en flygtning står på vores jord, er vi heldigvis forpligtede til at hjælpe. Vel vidende at det jo er de mennesker, som er i god fysisk form, og som måske har haft et hus at sælge, der overhovedet er i stand til at komme frem til Danmark. Og vel vidende at man for de samme penge kunne hjælpe flere flygtninge i nærområdet. Men vi kan jo, ikke mindst af etiske årsager, ikke sende en kvinde på flugt fra Islamisk Stats sexslaveri tilbage i armene på hendes bødler."

Synes du, etik fylder nok i den offentlige debat?

"Jeg vil primært efterlyse tvivlen. Der er en forventning om, at ikke mindst politikere leverer stålsatte holdninger til alt. Men personligt er jeg da ofte i tvivl. Og hvis først tvivlen forsvinder, skal der være grund til alvorlig bekymring. Nysgerrighed og tvivl, det savner jeg rum til."