Skaber det afstumpethed, når slagmarken bliver en computerskærm?

 Bevæbnede droner som denne bliver højst sand-synligt fremtiden for dansk militær. Men de førerløse fly ...

Bevæbnede droner som denne bliver højst sandsynligt fremtiden for dansk militær. Men de førerløse fly bliver af fagfolk kritiseret for at være simple henrettelsesmidler, der gør krige asymmetriske. Foto: Polfoto

Dronerne dræber i flere tilfælde mennesker alene på baggrund af en mistanke i det, amerikanerne lidt diffust kalder ’krigen mod terror’.
Søren Friis, ph.d. i sikkerhedspolitik

I de seneste 15 år er militære angreb med ubemandede fly blevet stærkt udbredt. Mens en forsker kritiserer de bevæbnede droner for deres overlegne evne til at slå ihjel på distancen, roser en major dem for netop det

Pået fladt tag på et trelænget hus et sted i Irak træder to skikkelser ud. De bærer på en genstand, men den store afstand og de grålige, let vuggende billeder, gør det umuligt at se hvilken.

Den ene skikkelse lægger noget aflangt på taget, hvorefter skærmen bliver sort. Pludselig dukker et nyt billede op af en by set fra oven. Kameraet flyver stærkt og nærmer sig selvsamme hus. De to skikkelser på taget dukker op i kameraets synsfelt, de kommer tættere og tættere på. På taget ligger en bazooka (raketrampe) for deres fødder. Alt bliver sort.

Det første kamera har fanget den samme situation ovenfra. De to skikkelser slæber flere ting op på taget, indtil huset bliver oplyst af et kort lysglimt efterfulgt af en enorm røgsky. De to skikkelser er væk.

Videoklippet stammer fra et amerikansk angreb i Irak i 2008, hvor to formodede fjender blev lokaliseret af en overvågningsdrone og efterfølgende skudt af et laserstyret missil fra en bevæbnet drone.

En operation der langtfra er enestående. Siden terrorangrebet på World Trade Center i 2001, hvor præsident George W. Bush indvarslede krig mod terror, har USA udført droneangreb i en lang række

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.