EU-domstol skal granske om dansk lov diskriminerer

Er beboere i Mjølnerparken blevet diskrimineret? Sagen skal til EU-Domstolen. Afgørelsen ventes først i 2024.

Advokat Eddie Omar Rosenberg Khawaja repræsenterer en række beboere i Mjølnerparken, som har sagsøgt Indenrigs- og Boligministeriet for diskrimination. (Arkivfoto).
Advokat Eddie Omar Rosenberg Khawaja repræsenterer en række beboere i Mjølnerparken, som har sagsøgt Indenrigs- og Boligministeriet for diskrimination. (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

En række beboere fra Mjølnerparken skal have deres sag om påstået diskrimination prøvet ved EU-Domstolen.

Her skal der ses på, om deres ret til ikke at blive diskrimineret på baggrund af etnicitet og retten til et hjem er blevet krænket af den danske stat og kan beskyttes af EU-lovgivning.

Det er Østre Landsret, som har besluttet, at sagen, som beboerne har anlagt mod Indenrigs- og Boligministeriet, skal sendes til EU-Domstolen. Afgørelsen blev truffet mandag.

Det oplyser beboernes advokat, Eddie Omar Rosenberg Khawaja.

- Det, som landsretten har besluttet, er, at spørgsmålet om, hvorvidt der forelægger forskelsbehandling på grund af etnicitet, skal forbi EU-Domstolen.

- Det er i den forstand, at EU-Domstolen skal klargøre, om det kriterium, man anvender i ghettolovgivningen, som vedrører - ikke etnicitet direkte - men spørgsmålet om indvandrere og efterkommere fra ikkevestlige lande - er omfattet af den anti-diskriminationslovgivning, der findes i EU-retten, siger advokaten.

Beboerne kan dog se frem til et langstrakt forløb. Advokaten venter først en afgørelse fra EU-Domstolen i 2024. Herefter skal sagen så tilbage til den danske domstol.

Sagen bunder i, at beboerne mener, at udviklingsplanen i ghettoloven fra 2018 diskriminerer dem på baggrund af deres etnicitet. Resultatet af planen er, at flere beboere skal flytte.

Mjølnerparken blev udnævnt til en "hård ghetto" - nu kaldet "omdannelsesområde" - som følge af ghettopakken fra 2018.

Det afgørende for at falde under den kategori er, hvor stor en andel af beboere der har ikkevestlig baggrund.

Mens der er udsigt til et længere forløb i sagen mod ministeriet, så fortæller Eddie Omar Rosenberg Khawaja, at der er andre tiltag i gang i forhold til opsigelserne af beboerne i Mjølnerparken.

- De bliver løbende indbragt for boligretten i forhold til vurderingen af gyldigheden af dem.

- Men det efterlader selvfølgelig beboerne i et limbo i længere tid, fordi landsretten formentlig først efter 2024 vil skulle tage stilling til, om ministeriets godkendelse af udviklingsplanen for Mjølnerparken er lovlig, siger advokaten.

/ritzau/