Prøv avisen

EU-ekspert: Det her er en historisk dag

David Cameron trådte i dag af som Storbritanniens premierminister, da det blev klart, at et flertal af briterne har stemt for at forlade EU. Det bliver derfor op til hans efterfølger at forhandle et nyt tilhørsforhold til EU på plads. Foto: usage worldwide

EU er en vigtig del af Europas fredshistorie, og Vestens fælles værdisæt er forankret i den europæiske institution og i samarbejdet. Men det fik i går et slag af briterne

I dag vågnede vi op til en verden, som er anderledes end i går.

Europas næststørste økonomi forlader EU, og det kan i allerværste fald ende med EU’s forfald.
 
Det vurderer Christine Nissen, EU-ekspert og ph.d.-studerende ved Dansk Institut for Internationale Studier (Diis).

Gårsdagens valgresultat er alvorligt for Europa, forklarer hun. Det er som et slag mod det europæiske værdisæt, som er forankret i samarbejdet og den europæiske institution, som blev skabt for at sikre fred i Europa.

”Samarbejdet er så grundlæggende en norm for Vesten. Og når et så stort land som Storbritannien vælger at sige nej tak til det, så er det altså historisk,” lyder det fra EU-eksperten.

Ifølge hende er resultatet i Storbritannien et stort nederlag for den politiske elite, og Christine Nissen er ikke i tvivl om, at briternes beslutning får konsekvenser for den europæiske identitet:

”Der mangler et link mellem det politiske etablissement og befolkningerne, og den europæiske identitet bliver mere fragmenteret. Tiltroen til EU må alt andet lige være udfordret,” siger Christine Nissen.

Hun pointerer dog, at man skal huske, at Storbritannien er et særligt land i forhold til deres EU-skepsis.

Skepsissen har været stødt stigende især efter den økonomiske krise. Men når man taler om briternes identitet, har EU-skepsissen altid været en bestandig del af den: Man kan åbenbart ikke være både brite og europæer.

Hvad der kommer til at ske nu er svært at spå om, forklarer hun. 

Men hun vurderer, at EU’s stats- og regeringsledere vil forsøge at lave en ret hård aftale med briterne. De vil ikke give ved dørene:
 
”Man er bange for at sætte gang i en dominoeffekt, hvor andre lande får samme lyster. Og hvis en masse andre lande begynder at følge med de næste fem år, så er det slut med EU,” siger Christine Nissen.