Prøv avisen

45-årige Diego fra Italien: Jeg giver ikke EU skylden for det morads af problemer, vi lever med

Foto: Susanne Utzon

Kristeligt Dagblad besøger i artikelserien Folkets Europa en række EU-lande og taler med de borgere, der snart skal til stemmeurnerne i de 28 medlemslande. I denne artikel har vi talt med den italienske glaskunstner 45-årige Diego Tolomelli, der har udsmykket adskillige kirker

Føler du dig som europæer?

Jeg føler mig som borger i verden først og fremmest – og derefter som europæer. Ja, jeg er overbevist europæer.

Hvad er det bedste ved EU?

Det er unionen, fællesskabet af folk og kulturer. Rent kulturelt og historisk er vi forbundne. Vi har så meget tilfælles. Hvis jeg er i Japan og møder en europæer, så er det som at møde en bror.

Hvad er det værste ved EU?

Jeg giver ikke EU skylden for det morads af problemer, vi lever med. Det værste er, at Europa er en del af et globalt økonomisk system, der er helt forfejlet. Alle ulykker kommer af den globale økonomi, der stadig her i 2019 er baseret på forbrug. Jeg vil gerne have en union af stater, som ikke kun er en økonomisk union.

Hvilken forskel gør EU i din hverdag?

Det har især betydning ved rejser. Dels kunne jeg bo syv år i England uden at skulle søge om tilladelse, dels betyder det noget, når jeg udstiller. For eksempel havde jeg en udstilling i Holland. Hvis vi ikke havde været medlemmer af EU, skulle jeg der have været søgt om tilladelser, jeg skulle have betalt told og alt muligt andet for at få værkerne gennem Europa. Jeg har også mange elever, der kommer fra andre EU-lande –og de kan også rejse hertil uden problemer.

Hvad er EU’s vigtigste opgave?

At sikre den europæiske kultur. Højne kulturen. Folk tænder for tv og ser det ene program, dummere end det andet, og til sidst kan de ikke længere tænke selv. Vi skal passe på, for Europa er i fare. Vi er invaderet af fake news. Brexit-siden vandt på grund af et jordskred af falske nyheder om migranter og EU’s økonomi. Der er en russisk influenza, og andre, såsom Donald Trump, vil også ødelægge Europa. EU burde også gøre mere, hvad angår miljøet, eller ved at kontrollere internettet bedre.

Hvorfor stemmer du ved dette valg?

Europa er syg for tiden, og hvis de, der vil ødelægge EU, vinder, så er det slut. Så ja, jeg stemmer, fordi det er vigtigt – denne gang mere end nogensinde.