Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Forskere: Derfor er Mette Frederiksen den oplagte S-formand

Mange ser Mette Frederiksen som den oplagte arvtager til formandsposten hos Socialdemokraterne, hvis Helle Thorning-Schmidt får toppost i EU Foto: Nikolai Linares

Mette Frederiksen besidder de Socialdemokratiske kerneværdier, som skal til for at lede partiet, mener professorer. Som eventuel ny partiformand skal hun leve op til sit ry som de svages forsvarer, siger de

Hvis statsminister og formand for Socialdemokratiet Helle Thorning-Schmidt bliver formand for Det Europæiske Råd, er der ikke særlig stor tvivl om, hvem der skal overtage formandsposten i partiet efter hende.

På gangene på Christiansborg lyder det samstemmende fra partifæller, at Mette Frederiksen er den rette arvtager til posten, og at hun besidder de socialdemokratiske kerneværdier, som både partiets medlemmer og vælgerne vil kunne spejle sig i.

Det underbygges af en gallup-måling fra april, hvor et flertal af danskere peger på beskæftigelsesministeren som den bedste til at sikre Socialdemokratiets fremgang.

Mette Frederiksen har længe været partiets kronprinsesse, men spørgsmålet er, hvori hendes brede, folkelige appel egentlig består. Ifølge professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet Rune Stubager repræsenterer Mette Frederiksen traditionelle, socialdemokratiske kerneværdier, som gør hende populær blandt de traditionsbundne vælgere.

”Før Socialdemokratiet kom i regering, havde Mette Frederiksen en profil som forsvarer af de svagestes sag. Hun havde en social indignation, som ligger i forlængelse af en original, socialdemokratisk politik,” siger Rune Stubager.

Han mener, at Mette Frederiksen i dag høster stemmer som resultat af de politiske standpunkter, hun havde før valget i 2011.

”Mette Frederiksen står i dag for en politik, som hun blev kendt for, før hun kom i regering. Den politik, som hun har været med til at gennemføre i regeringen afviger på nogle punkter fra hendes tidligere politik. Den folkelige appel, som hun har nu, er grundlagt, før hun blev minister. Hendes nuværende politik trækker i en anden retning.”

På trods af, at Mette Frederiksen har været med til at gennemføre en politik med en delvist anden profil, efter hun har fået en ministerpost, fremstår hun på flere områder mere i tråd med traditionelle, socialdemokratiske værdier end den nuværende formand Helle Thorning-Schmidt.

”Forskellen på Helle Thorning-Schmidt og Mette Frederiksen er, at Mette Frederiksen hele tiden har stået for nogle tydelige værdier, som ikke mindst de socialdemokratiske kernevælgere husker hende for,” siger Rune Stubager.

Professor ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen er ikke enig i, at Mette Frederiksens udtalelser før valget ikke lever op til hendes nuværende politik.

”Man kan altid finde udtalelser, som ikke harmonerer med den politik, der gennemføres i praksis. Det lægger jeg ikke noget i. Hvis Mette Frederiksen bliver formand for Socialdemokratiet, har hun mulighed for at slå på de socialdemokratiske dyder og få nogle af de tabte vælgere tilbage fra Dansk Folkeparti, ” siger Kasper Møller Hansen.

Han er enig i, at Mette Frederiksen repræsenterer noget ærkesocialdemokratisk.

”Mette Frederiksen taler den lille mands sag. Hun afspejler arbejdernes behov og står på den venstreorienterede fløj i partiet, hvor Thorning repræsenterer en mere midtersøgende kurs. Selvom Thorning er opvokset i Ishøj, har hun en atypisk, socialdemokratisk historie, hvor det internationale aspekt har fyldt meget i hendes karriere,” siger Kasper Møller Hansen og tilføjer, at der ikke er særlig meget ’Gucci’ over den jordnære Mette Frederiksen.

Men Mette Frederiksen har sine børn i privatskole ligesom Thorning, og hun er også altid velklædt. Hvad adskiller egentlig de to fra hinanden? 

"Man behøver ikke være dårligt klædt for at være socialdemokrat. Mette Frederiksen har valgt at sætte sine børn i privatskole, men det er der mange politikere, der gør. Det har hun fået på punklen for. Det drejer sig om indholdet af hendes politik frem for, hvor hendes børn går i skole. Mette Frederiksen virker troværdig og har en særlig karisma. Hun brænder igennem, når hun udtaler sig, men har længe stået i skyggen af statsministeren.”

Kasper Møller Hansen mener ikke, at Socialdemokratiet nødvendigvis bliver mere socialdemokratisk med Mette Frederiksen som formand. Alligevel kan hun præge partiet i en social og mere venstreorienteret retning.

”Linjen vil være den samme rent politisk, men Mette Frederiksen kan sende andre signaler end Thorning med en stærkere tilknytning til fagbevægelsen og de sociale elementer i dansk politik. Men hun sidder stadig i regering med De Radikale, så vi kan ikke forvente en anden økonomisk politik end vi er vidne til nu,” siger Kasper Møller Hansen.