Europæisk domstol afviser TV 2's sag om skjulte optagelser

Højesteret pålagde i september TV 2 at udlevere bånd med skjulte optagelser fra plejehjem til politiet.

Plejecenter Kongsgården var et af de steder, hvor TV 2 filmede med skjult kamera for at afdække personalets behandling af beboer. (Arkivfoto).
Plejecenter Kongsgården var et af de steder, hvor TV 2 filmede med skjult kamera for at afdække personalets behandling af beboer. (Arkivfoto). Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Afvist. Punktum.

Så klart er svaret fra Den Europæiske Menneskeretsdomstol til TV 2, der har forsøgt at få den internationale domstol til at forhindre, at tv-stationen skal udlevere timevis af skjulte optagelser fra danske plejehjem til politiet.

TV 2 har således ikke fået lov til at tage sagen om råbånd fra dokumentaren "Plejehjemmene bag facaden" videre i retssystemet.

Menneskerettighedsdomstolen har afvist at se på sagen, hvor Højesteret i september pålagde tv-stationen at udlevere råbåndene til Østjyllands Politi. Det oplyser TV 2 på sin hjemmeside fredag.

- Afgørelsen er nu kommet. Menneskerettighedsdomstolen afviser at behandle sagen, fordi man på det foreliggende grundlag ikke finder, at der er sket en overtrædelse af informations-/ytringsfriheden, skriver TV 2.

Dokumentaren handler om personalets behandling af beboere på plejehjem i Aarhus og Randers. Blandt andet skabte behandlingen af den demenssyge Else Marie Larsen på plejehjemmet Kongsgården i Aarhus.

På optagelserne ses, hvordan den ældre kvinde ikke får hjælp, selv om hun udtrykker smerte, mens hun hænger i en lift. Personalet undlader desuden at skifte en ble på den ældre kvinde, selv om de ved, det er påkrævet.

Politiet vil have fingrene i de uredigerede optagelser i forbindelse med efterforskning af, hvorvidt ansatte på plejehjemmene kan straffes for deres opførsel, og om medarbejdere fra TV 2 har overtrådt loven.

TV 2 har fra begyndelsen modsat sig, at politiet skulle have lov til at beslaglægge optagelserne og gennemse dem.

I den forbindelse har TV 2 henvist til, at det vil være et indgreb i mediernes generelle arbejdsvilkår, og at indgrebet ikke står mål med de lovovertrædelser, der måtte være tale om.

På den anden side har Østjyllands Politi holdt fast i, at det er nødvendigt at få adgang til optagelserne for at kunne efterforske sagen til bunds.

Med afvisningen fra den europæiske domstol er der sat punktum i sagen om, hvorvidt de uredigerede optagelser skal udleveres.

Det ærgrer ikke overraskende TV 2's nyhedsdirektør, Ulla Pors.

- Vi var både uenige i og utroligt ærgerlige over kendelsen fra Højesteret – ikke bare på TV 2's vegne, men på alle danske mediers vegne.

- Vi har gjort alt, hvad vi kan, for at få ændret afgørelsen om, at vi skal udlevere råbånd, men den konkrete sag slutter efter afgørelsen fra Menneskerettighedsdomstolen, udtaler hun til TV 2.

- Kildebeskyttelsen er ikke under angreb her. Ingen har fået kildebeskyttelse eller er lovet anonymitet, men man må alligevel frygte, hvad det kan føre med sig for danske medier, når råoptagelser på den måde skal deles med politiet, siger Ulla Pors.

Højesterets afgørelse var en stadfæstelse af Vestre Landsrets kendelse. Modsat mente en dommer i Aarhus Byret, at råbåndene ikke skulle udleveres.

/ritzau/