Prøv avisen

Færre gravide kvinder ryger

Rygende gravide, der har svært ved at kvitte smøgerne, bliver ofte fordømt af omgivelserne. Men stigmatiseringen har en særdeles uheldig effekt, mener ekspert. Foto: Scanpix

Trods et markant fald i antallet af gravide rygere inhalerer mere end hver tiende kvinde stadig cigaretrøg under graviditeten. Den øgede fordømmelse fra samfundets side fastholder dem i det usunde valg, mener ekspert

Færre og færre danske kvinder snupper et hiv af en cigaret, mens de er gravide. 

Tilbage i 2000 røg hver femte gravide kvinde. I dag drejer det sig om mere end hver tiende kvinde. 

Det dokumenterer fødselsregisteret fra Statens Serum Institut.

I Danmarks Lungeforening er man glade for, at blandt andet rygeloven og en øget bevidsthed om rygningens usunde egenskaber har fået flere gravide til at kvitte smøgerne.

"Den strukturelle forebyggelse har været meget effektiv, og der er sket en denormalisering af rygningen i alle befolkningsgrupper," siger foreningens projektleder Mette Gry Münchow og forklarer, at en øget stigmatisering af rygere - og særligt gravide rygere - dog har fået både en positiv, men også en meget negativ effekt.

På den positive side har det fået flere til at stoppe, fordi de ikke vil fordømmes af det omgivende samfund og venner og familie, og fordi de ved, hvilke konsekvenser rygningen har for fosteret.

Men for dem, som ikke kan stoppe selv uden hjælp, er stigmatiseringen mindre heldig, fortæller Mette Gry Münchow.

"Fordømmelsen kan få den negative indvirkning, at den risikerer at fastholde nogle i deres rygning. Hvis det er svært for en kvinde at stoppe med at ryge under sin graviditet, og hun føler sig fordømt af det omgivende samfund, kan det få hende til at trække sig og isolere sig, og så får hun ikke den støtte, som hun har brug for," siger Mette Gry Münchow og understreger, at en gravid, der ryger, er jagtet døgnet rundt.

"Det er jo virkelig noget, der får følelserne i kog hos omgivelserne. Men det er meget vigtigt i mødet med de gravide, der ryger, at man ikke bare giver dem en løftet pegefinger. De skal derimod have ekstra støtte og hjælp," siger hun og understreger, at bliver kvinder kun mødt af fordømmelse, vil et rygestop aldrig lykkes.

Hun foreslår i stedet, at det sundhedspersonale, som møder kvinderne under graviditeten, får flere ressourcer til at hjælpe dem til et rygestop.

Derudover kan en såkaldt buddy - eller makker, som det hedder på dansk - være ekstremt virkningsfuldt, fortæller hun og henviser til et projekt, som Danmarks Lungeforening har udviklet for Københavns Kommune. Her får folk med KOL (Kronisk Obstruktiv Lungesygdom, red.), der vil stoppe med at ryge, tilkoblet en buddy, der kan hjælpe KOL-patienterne og støtte dem, når de forsøger at kvitte smøgerne helt.

Samtidig er det vigtigt at være bevidst om, at de kvinder, der ryger under graviditeten, ofte tilhører en særlig ressourcesvag gruppe, hvor der også er en høj grad af overvægt og en lav grad af uddannelse. 

GRAFIK:Se Kræftens Bekæmpelse beskrivelse af, hvem de gravide rygere er.

"Den viden skal man have med, når man udvikler tilbud til de rygende gravide, og man er nødt til at sætte sig ind i deres livsverden, værdier og behov," siger Mette Gry Münchow.

Lillian Bondo, der er formand i Jordemoderforeningen, er også glad for, at færre kvinder ryger under graviditeten, men hun understreger, at tallene - der er indsamlet ved første svangerskabskonsultation hos jordemoderen - formentlig ikke stemmer helt overens med virkeligheden. 

For mange kvinder vil lyve om deres rygevaner - eller ikke have held med at overholde deres rygestop igennem hele graviditeten.

Trods dette er hun dog ikke i tvivl om, at udviklingen går i den rigtige retning:

"Det er et tegn på, at gravide kvinder er ekstremt parate til at lave forandringer i deres liv, så deres børn får de bedste forudsætninger. Vi har fået fortalt igen og igen, at rygning og graviditet er en dårlig kombination, og den fortælling har vist sig at have vundet gehør hos størstedelen af de vordende mødre. Nu mangler vi også bare at få fædrene med," siger hun og understreger, at rygning under graviditeten blandt andet er årsag til misdannelser, fosterdød og kromosomforandringer.

Ny forskning viser desuden, at antallet af kønsceller hos fostre nedsættes med over en tredjedel, hvis moderen ryger de første måneder i graviditeten. Det betyder, at børn af mødre, der har røget under graviditeten, kan have sværere ved selv at få børn, når de vokser op.

I forhold til de gravide, som fastholder deres rygevaner under graviditeten, mener Lillian Bondo, at man bør tilbyde dem et regulært rygestoptilbud - noget som hun beklagevis oplever er blevet sparet væk flere steder.

"Skal vi have den sidste gruppe af gravide til at stoppe med at ryge, kræver det en mere massiv indsats og flere ressourcer. Det er denne gruppe, som har brug for allermest støtte under deres graviditet, blandt andet fordi de ofte også har et skrøbeligt netværk. Men får de den rette hjælp, vil man kunne komme langt," siger hun. 

 I forbindelse med en stor dansk undersøgelse af dødfødsler kæder en række forskere fra Rigshospitalet faldet i antallet af rygende gravide sammen med en udvikling hen imod langt færre dødfødte.

Du kan læse mere om undersøgelsen i denne artikel: 
 
"Danmark har nu det laveste antal dødfødte i verden" 

Andre læser lige nu