Børnene taber altid, når forældre bekriger hinanden

I skilsmisser, hvor det lykkes den ene forælder at monstergøre den anden forælder, lider børnene et dobbelt tab, siger børnepsykolog John Halse

John Halse.
John Halse. . Foto: Scanpix.

Børn skal aldrig have hele forklaringen, når mor og far går fra hinanden. Skyldes bruddet, at mor har fundet en ny kæreste, bør far aldrig blive så forsmået, at han tyer til at fortælle børnene, at det er mors skyld, at de skal skilles. Det gavner nemlig ikke børnene, mener børnepsykolog John Halse.

”Børn skal slet ikke involveres i voksenstridigheder. En god forælder i en skilsmisse undergraver aldrig den anden forælder, uanset hvad. Børnene skal have at vide, at forældrene ikke længere elsker hinanden på den måde, man gør, når man lever i et ægteskab, men hvad der derudover måtte være baggrunden, har de slet ikke brug for at vide,” siger han.

Indimellem kan forældre blive så vrede på hinanden oven på et brud, at de ikke ønsker, at de fælles børn skal have kontakt med den anden forælder. Årsagerne kan være mere eller mindre velbegrundede, men i de tilfælde, hvor man får sat den anden forælder i så dårligt lys, at børnene ikke længere ønsker at se vedkommende, kan børnene blive dobbelte tabere, fortæller John Halse.

”Børnene bliver tabere første gang, når de mister forbindelsen til den ene forælder, og igen senere, når de finder ud af, at de kun har fået den ene side af historien, som kan være meget unuanceret. Så skal de til at erkende, at den ene forælder har hvirvlet dem ind i sit eget tankespind med det resultat, at de har mistet måske flere år med den anden forælder, som de brød med,” forklarer John Halse.

Som psykolog ved han også, at det er muligt for forældre hen over tid at manipulere deres børn til overtage en bestemt opfattelse af den anden forælder også selvom denne måtte være ude af trit med virkeligheden. Og når børn begynder at tale den ene forælder efter i et sprog, der slet ikke passer sig for et barn, er der grund til at være opmærksom.

”Man siger i de tilfælde, at børnene lider af beostærsyndrom. Og når det sker, bør de gule lamper tændes, for så vil der være tale om noget, der er plantet af den ene forælder,” siger John Halse og advarer forældre om, at de på længere sigt vil miste børnenes tillid, når de optræder illoyalt over for den anden forælder.