Gode råd til dit barns skolestart

Det er en rigtig god idé at tale med dit barn om den nye hverdag, der venter mange skolebørn i næste uge. Men lad være med at overdramatisere skolestarten, lyder det fra familierådgiver Camilla Justesen

Med den nye skolereform bliver skoledagene længere, end hvad mange af de ældre elever har været vant til. Men det skal forældre til skolebørn ikke overdramatisere, mener familierådgiver Camilla Justesen.
Med den nye skolereform bliver skoledagene længere, end hvad mange af de ældre elever har været vant til. Men det skal forældre til skolebørn ikke overdramatisere, mener familierådgiver Camilla Justesen. Foto: Camilla Rønde.

Næste uge starter de danske skoleelever igen hverdagen op. Og når de møder, skal de være længere tid i skole, end de var, før de gik på ferie.

Som forælder er det vigtigt, at man taler med sine børn inden skolestart, så de er godt forberedte på den nye hverdag efter ferien. Derudover er det afgørende for en god skolestart, at man som forælder italesætter den nye hverdag positivt, fortæller Mogens Schnejder, der er skoleleder på Nordre Skole i Viborg.

”Man skal sige: Det her bliver vel nok spændende, det glæder vi os til,” fortæller Mogens Schnejder og understreger, at det er vigtigt, at negativitet over for de længere dage bliver de voksne imellem.

”Hvis der er et eller andet, som forældrene ikke kan forstå eller er utilfredse med, så bør de ikke dele bekymringerne med deres børn, men istedet slå på tråden til læreren eller skolelederen,” siger han og anbefaler, at man læser bøger om skolestart sammen med sine børn:

”Der er en fantastisk god fortælling af Alfons Aaberg, der hedder "Hvor er ballade-Alfons?", hvor Alfons Aaberg ikke kan sove om natten, fordi han skal starte i skole. Næste morgen i skolen, siger læreren, at han heller ikke har kunnet sove, fordi han glædede sig til at møde i skole. Det er en god historie for børnene, fordi de finder ud af, at skolestart er spændende for alle. Jeg kan varmt anbefale den bog, for den rammer på en sød og dejlig måde,” siger Mogens Schnejder. 

Ifølge familierådgiver Camilla Justesen kan nogle børn føle hjemve, når de starter i skole igen. Derfor kan det være betryggende for barnet at have set en kammerat inden skolestart:

”Begynd at snakke om vennerne og lav eventuelt en legeaftale, så de har set vennerne, inden de vender tilbage fra ferie,” siger Camilla Justesen, som også understreger, at man som voksen og barn skal have lov til at synes, at det er trist, at ferien er slut.

Når ens barn kommer hjem fra heldagsskole, og fyraftenen også har sat ind for de voksnes vedkommende, skal nærværet være i centrum, mener hun:

”For nogle børn skal der ikke ske andet end at slappe af, spise lidt eftermiddagsmad, være sammen med forældrene, se fjernsyn, læse en bog eller spille et spil. Andre børn vil gerne gå til en fritidsinteresse, fordi de har brug for, at der sker noget helt andet, end det de lavede i skolen,” siger Camilla Justesen.

Med den nye skolereform bliver skoledagene længere, end mange af de ældre elever har været vant til. Men det skal ifølge skolelederen og familierådgiveren ikke overdramatiseres:

”Vi ved ikke, hvordan skolen kommer til at være, når vores børn starter om lidt. Før vi som forældre ved, hvad det betyder, skal vi ikke gøre et stort nummer ud af det. Vi skal selvfølgelig snakke med dem om, at de skal have flere undervisningstimer og mere bevægelse. Og så er det det,” siger Camilla Justesen. 

Skoleleder Mogen Schnejder understreger, at det dog er vigtigt at man får talt med sine børn om skolens start og det nye skema, inden barnet møder ind i klasselokalet på mandag - og er man i tvivl om, hvordan man skal gribe det an, kan man finde diverse animationsfilm, der er lavet specielt til eleverne for at informere om den nye reform i børnehøjde. 
 
Nedenunder kan du se en animationsfilm fra Viborg Kommune om skolestart og den nye reform