Børnebørn får mere tid med mormor end farmor

Det er oftest kvindens forældre, der får lov til at passe børnebørnene. Det kan få farmødre til at føle sig oversete, mener familieterapeut

De fleste kvinder læner sig mere op ad deres egen mor, når de får børn. Det gør de, fordi de har brug for tryghed og genkendelighed i en ny situation, siger familieterapeut.
De fleste kvinder læner sig mere op ad deres egen mor, når de får børn. Det gør de, fordi de har brug for tryghed og genkendelighed i en ny situation, siger familieterapeut. Foto: Kåre Viemose.

Hvis du er mormor, har du sandsynligvis mere tid sammen med dine børnebørn end deres farmor har. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for Søndagsavisen. 

I undersøgelsen svarer 22 procent af de adspurgte forældre, at det oftest er morens forældre, der får lov til at passe børnebørnene. Derimod er det kun 11 procent, der svarer, at det oftest er mandens forældre, der tager sig af børnebørnene. 

Det overrasker ikke familie- og parterapeut Emilie Melchior:
 
"De fleste børnebørn er lidt tættere knyttet til mormor end til farmor. Det skyldes, at de fleste kvinder læner sig mere op ad deres egen mor, når de får børn, fordi de har brug for tryghed og genkendelighed i en ny situation," siger Emilie Melchior til Søndagsavisen. 

Ifølge familieterapeuten medvirker forskelsbehandlingen til, at farmødrene kan komme til at føle sig oversete og fravalgte, og det kan gøre dem ulykkelige. Selvom det er en svær situation, anbefaler Emilie Melchior, at man som farmor stiller sig til rådighed for sin svigerdatter og barnebarn: Hen ad vejen vil farmoren nemlig få sin plads i familien, eftersom barnet bliver større, og moren føler sig mere sikker.

Det er dog vigtigt, at svigerdøtre fra starten er opmærksomme på ikke at forskelsbehandle deres egen mødre og svigermødrene, understreger sundhedsplejerske Marion Thorning. I så fald kan man ikke forvente, at farmor pludselig træder til, når børnebørnene er større:
 
"Man kan ikke tænde og slukke for folks kærlighed, og man kan ikke pludselig være vigtig efter et år og omvendt. Jo mere man har sammen fra start af, desto nemmere kan man opbygge en relation til børnebørnene," siger Marion Thorning til Søndagsavisen.

Men manden har også et ansvar for, at forskelsbehandlingen ikke bliver altdominerende:
 
"Han må forklare sin partner, at hans mor også ønsker at være en stor del af barnebarnets liv, og at børn har brug for begge bedsteforældre," siger Emilie Melchior til Søndagsavisen og anbefaler, at farmoren tilbyder sin hjælp i forhold til praktiske ærinder:

"Hun må stikke en finger i jorden og komme med ydmyghed frem for bedreviden."