Asger Aamund: Jeg er vokset op med sunde, borgerlige værdier

Man skal ikke ligge samfundet til last, men i stedet hjælpe andre. De værdier er direktør og bestyrelsesformand Asger Aamund vokset op med, og han har givet dem videre til sine egne børn

Asger Aamund har opdraget sine børn ud fra sin egen sunde fornuft. Han har aldrig konsulteret bøger eller eksperter på det punkt.
Asger Aamund har opdraget sine børn ud fra sin egen sunde fornuft. Han har aldrig konsulteret bøger eller eksperter på det punkt. Foto: Katrine Emilie Andersen .

Jeg er vokset op i en familie, hvor omsorg, kærlighed og tryghed var overskrifterne. Vi boede i en villa i Gentofte tæt på Vangede. Da jeg kom i gymnasiet, sagde de andre, at jeg boede på den forkerte side af Lyngbyvej, for Vangede var jo et arbejderkvarter. 

Min far kom fra en håndværkerfamilie på Christianshavn, men havde så arbejdet sig op og levede af forskellige forretninger. Han var meget bevidst om at give sine tre børn nogle sunde, borgerlige værdier. Så mine to søskende og jeg lærte, at man skulle klare sig selv og ikke ligge samfundet til byrde men være hensynsfuld og hjælpe andre mennesker.

Min mor var en meget kærlig person, og hun var meget populær blandt mine kammerater. De elskede at komme hos os, for hun lavede altid the, ristet brød og hjemmelavet appelsinmarmelade. Hun var overstrømmende og servicekærlig, mens min far var en mere gammeldags og autoritær type.

Det har givet mig en sund nervemæssig ballast, at jeg er vokset op i et trygt hjem. Der var kun én stor sky i horisonten. Min far havde et meget svagt hjerte, og han talte meget om sin nært forestående død, selv om han faktisk endte med at leve, til han blev 81. Når det blev forår, og jeg hoppede op og sagde: ”Nu skal vi snart i Tivoli,” så sagde han: ”Ja, om alt går vel, og jeg lever så længe!”

Mine forældre var ret tolerante. Jeg måtte dog ikke løbe på skøjter på isen om vinteren, før isen var tyk nok. Men jeg sneg mig alligevel ud og løb på den tynde is sammen med de andre drenge. Så meldte min far mig til politiet, og pludselig var der projektører over hele isen, og vi blev gennet i land. Det gjorde han lidt som en joke for at give mig en lærestreg.

Et af mine lykkeligste barndomsminder er fra sommerafslutningen i fjerde klasse. Jeg havde mit fineste hvide matrostøj på. Vi sang alle de smukke, danske sommersange, og forældrene stod der i en stor kødrand omkring. Da jeg bagefter kom hen til vores bil, var den pakket til randen, og midt i det hele stod der et stort legetøjssejlskib, som var til mig. Vi skulle direkte på sommerferie i Tisvildeleje. Det var typisk mine forældre at lave den slags overraskelser, og for mig var det nærmest ekstatisk lykke at skulle direkte fra slaveanstalten på skolen til stranden og sommerferieparadiset.

Festerne i min familie foregår efter gamle traditioner. Min mor var en fremragende kok. Hun formåede at fremstile de danske traditionelle retter med et fransk pift, og det har hun lært os andre. Så når vi holder middage, laver jeg ofte hendes ting. Mange i min familie er meget vendt ud mod offentligheden, så vi sætter alle sammen pris på lidt tilbageholdenhed, når vi er sammen. Derfor bliver der ikke holdt tale til vores middage. Min søster skriver nogle gange lejlighedsange, men både min bror og jeg selv holder os lidt i baggrunden.

Det har været vigtigt for mig at opdrage mine børn, efter min egen sunde fornuft. På den tid, hvor mine børn blev født, købte mange forældre Doctor Spocks bog om børneopdragelse. De kunne ikke besvare et spørgsmål, uden at konsultere den bog. Jeg besluttede mig fra starten for at gøre, hvad jeg selv syntes var fornuftigt i den pågældende situation. Mine børn er opdraget til at være anstændige, hjælpsomme og solidariske mennesker. Jeg er ligeglad med, hvad de laver, bare de er glade for det, de selv har valgt. Jeg har prøvet at give dem en tryg og kærlig barndom, og det, tror jeg, er lykkedes. Jeg har i hvert fald ikke hørt nogen klager.