Forældre skal tage ansvar for børns overvægt

Det burde være det letteste i verden at holde sit barn sundt og slankt, mener læge Vibeke Manniche. Hun hører for mange dårlige undskyldninger fra forældre til overvægtige børn

”Når forældre kommer til os med deres overvægtige børn, har de ofte forsøgt sig med lidt af hvert. De har prøvet at dyrke lidt motion, og de har prøvet at skære lidt ned på den usunde mad. Men det, der skal til, er, at de har styr på hele livet. Morgenmad, middagsmad, aftensmad, mellemmåltider, motion, sengetider - alt - og det kræver hjælp,” siger overlæge Jens-Christian Holm. Foto: Scanpx
”Når forældre kommer til os med deres overvægtige børn, har de ofte forsøgt sig med lidt af hvert. De har prøvet at dyrke lidt motion, og de har prøvet at skære lidt ned på den usunde mad. Men det, der skal til, er, at de har styr på hele livet. Morgenmad, middagsmad, aftensmad, mellemmåltider, motion, sengetider - alt - og det kræver hjælp,” siger overlæge Jens-Christian Holm. Foto: Scanpx.

Vi har et problem i Danmark i forhold til fedme og overvægt blandt børn. Eller snarere har vi to. Det mener i hvert fald læge og forfatter Vibeke Manniche, der er aktuel med bogen ”Fedt nok. Hjælp det overvægtige barn”. For ud over at alt for mange børn og unge i dag vejer for meget, er det problematisk, at dette er så tabuiseret, siger hun. Det har nemlig den uheldige konsekvens, at forældrene til de overvægtige børn ofte er ude af stand til at erkende, at deres barn har for mange kilo på sidebenene.

”Mange forældre bliver funktionelt blinde, når de får at vide, at deres barn vejer for meget. Frem for at erkende det, kommer de med en masse undskyldninger som 'i vores familie har vi altid været lidt buttede' eller 'han har også så kraftige knogler'. Der er sågar nogle, der påstår, at vægtkurven, når jeg viser dem, hvordan den bør se ud, er forkert,” siger Vibeke Manniche.

Hun mener, at det er fatalt, når forældre ikke kan se kendsgerningerne i øjnene, for overvægt hos et barn kan få alvorlige konsekvenser for dets liv nu og på sigt. I dag kan man møde børn, der allerede er disponeret for diabetes 2 og åreforkalkning, og det er velkendt, at overvægt i barndommen øger risikoen for livsstilssygdomme i voksenalderen. Ud over at have store personlige konsekvenser er livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme og diabetes 2 også lidelser, som trækker store veksler på samfundsøkonomien.

Når mange forældre bliver funktionelt blinde i det øjeblik, det handler om deres børns overvægt, skyldes det især en ting, mener Vibeke Manniche.

”Det øjeblik, jeg som forælder erkender, at jeg har et barn, der er for tykt, så siger jeg også, at jeg har fejlet. Og at fejle over for sit barn giver dårlig samvittighed,” siger hun og pointerer, at noget af det letteste i verden burde være at holde sit barn sundt og slankt.

”For mig at se er der ingen undskyldning for ikke at holde ens børn sunde. Det er immervæk forældrene, der giver dem mad og bestemmer over deres hverdag. Jeg appellerer gerne til solidariteten og kærligheden. Vi skal passe på dem, vi elsker, ellers er det en delvis falliterklæring. Kærlighed til dine børn er, at du gør alt for at holde dem sunde og slanke,” siger Vibeke Manniche.

Hun mener, at der skal gøres op med en kultur, hvor vi ikke i bedste mening må gøre hinanden opmærksomme på, at vi er blevet for tykke, og at det kan være farligt for helbredet.

”Problemet er, at selv hos meget tykke børn får jeg tit at vide, at jeg er den første, der fortæller dem, at de er tykke. Og det har de sikkert ret i. Der har siddet en pædagog, en lærer, en sundhedsplejerske og måske en læge før mig, som ikke har kunnet få sig selv til at sige det så direkte, at alvoren er gået op for forældrene,” siger hun og undrer sig over, at man gerne må strø om sig med psykiatriske diagnoser, men ikke kalde et barn tykt.

”Det er ikke anoreksi, forældre skal frygte. Det er fedme, der risikerer at slå barnet ihjel. Og man giver ikke børn en spiseforstyrrelse ved at give dem en erkendelse af, hvad de putter i munden. Det handler om spiseerkendelse og spiseregulering, og det er nødvendigt i dag, fordi vi omgiver os med så mange kalorieholdige fødevarer og får så lidt motion,” siger Vibeke Manniche.

Jens-Christian Holm er overlæge på enheden for overvægtige børn og unge på Holbæk Sygehus og en af hovedkræfterne bag den såkaldte Holbæk-metode, der ud fra individuelle, skræddersyede planer hjælper svært overvægtige børn med at tabe sig. Metoden har netop med stor succes været afprøvet i otte kommuner landet over med det resultat, at 80 procent af børnene har mindsket overvægten.

Ifølge ham er det svært at være professionel på sit eget barns vegne, og derfor er det nødvendigt med hjælp udefra, hvis barnet først er blevet svært overvægtigt.

”Når forældre kommer til os med deres overvægtige børn, har de ofte forsøgt sig med lidt af hvert. De har prøvet at dyrke lidt motion, og de har prøvet at skære lidt ned på den usunde mad. Men det, der skal til, er, at de har styr på hele livet. Morgenmad, middagsmad, aftensmad, mellemmåltider, motion, sengetider - alt - og det kræver hjælp,” siger Jens-Christian Holm.

Han mener dog ikke, at det nytter at pege fingre ad forældrene og give dem skyldfølelse - forældre vil som regel gerne deres børn det bedste. Når det er sagt, så hjælper for megen blødsødenhed dog ikke.

”Det hjælper ikke børnene, hvis man som forælder ikke formår at holde fast. Argumentet om, at det kan være svært at se sit barn så ked af det, fordi det er hårdt for dem at skulle vinde over kiloene, holder ikke. Når jeg hører det, spørger jeg, hvordan de tror, barnet har det med at være overvægtigt. Og med at blive konfronteret med det i skolen hver dag. Er det ikke synd? Forældre skal ikke lave kompromiser med deres børn, fordi det er synd for dem. Ethvert kompromis giver et mindre effektivt behandlingsforløb,” siger han.

Familievejleder Lola Jensen mener generelt ikke, at børn skal gå på slankekur. Kun i svære tilfælde kan et ophold på julemærkehjem eller tilknytning af en diætist være nødvendigt, siger hun.

”Man skal slet ikke fortælle børnene, at de er overvægtige. Man skal give dem masser af selvværd og fortælle dem, at de er dejlige, som de er. Så er det forældrenes opgave gennem en sund livsstil med god kost og motion at sørge for, at børnene holder vægten. På sigt vil højden arbejde for dem, så vægten udligner sig,” siger hun.

Når det ikke lykkes for nutidens forældre at holde deres børns vægt i skak, handler det både om samfundets indretning samt det faktum, at mange børnefamilier i dag har alt for travlt.

”I dag er det sådan, at man kan få fat i alt det søde hele døgnet. Førhen lukkede butikkerne klokken 17.30, og så var der ikke så meget at gøre, hvis man blev sliksulten klokken 20 om aftenen,” siger hun og fortsætter:

”Og så er mange forældre i dag pressede. Når de endelig beslutter, at nu skal det være slut med alt det usunde, så gør børnene modstand og hyler op, fordi de kun vil spise knækbrødet, hvis der er Nutella på. Og så ender forældrene med at tænke, at det vel er bedre, at de trods alt får noget at spise, selvom der så er Nutella på, end at de går sultne i seng. Men her må man have modet til at være vedholdende. Man gør ikke skade på sit barn ved at holde dem fra det usunde,” siger Lola Jensen, der ikke mener, at man skal kritisere de forældre, hvis børn er blevet for tykke.

”Hvis man først begynder at give forældrene dårlig samvittighed, så lukker de helt af. Det handler om at fortælle dem, at allerede fra i morgen, kan de gøre en positiv forskel i deres børns liv,” siger hun.