Prøv avisen

Bedsteforældre er uundværlige som aldrig før

@Fotobyline:Illustration: Peter Hermann

BEDSTEFORÆLDRE: Den ældre generation kan tilføje ro, traditioner og stabilitet til et ofte travlt og nogle gange stresset børneliv. Derfor er bedsteforældre der vel at mærke gider at være bedsteforældre vigtigere end nogensinde før, lyder det fra eksperter

Alt for mange børn må undvære deres bedsteforældre, fordi deres far eller mor ikke kan enes efter en skilsmisse. Og det er en stor skam, lyder det fra eksperter, der peger på, at den ældre generation mere end nogensinde før kan spille en afgørende rolle i deres børnebørns liv. Et moderne børneliv fuldt af fritidsaktiviteter, aftaler, sport og forældre, der har fuld tryk på karrieren, kan nemlig have stor gavn af de værdier, som ældre mennesker kan tilføre.

Den tid, vi lever i, kan ikke mindst set fra barnets perspektiv opleves flagrende, stresset og uoverskuelig. Her kan bedsteforældrene fungere som faste forankringspunkter i børnebørnenes liv, fordi de repræsenterer nogle måske lidt gammeldags værdier som tid, tryghed og kontinuitet. Bedsteforældrene er de figurer i barnets verden, der forbliver de samme og holder traditionerne i hævd, siger professor og tidligere formand for Børnerådet Per Schultz Jørgensen.

Han bakkes op af børnepsykolog John Aasted Halse, der peger på, at også de job-aktive bedsteforældre kan tilbyde deres børnebørn et helle fra hverdagens stress og jag.

Bedsteforældrene har ofte overstået den etableringsfase, som de fleste forældre stadig er godt i gang med at realisere. Derfor har de overskud og nærvær i deres måde at være sammen med børnene på. Tingene foregår simpelthen i et andet tempo. Det får børnene til at lukke op og bruge deres bedsteforældre som en form for mental-

hygiejniske dampventiler. Og det har rigtig mange børn brug for, siger John Aasted Halse.

Netop derfor er det særlig ulykkeligt, at mange børn mister kontakten til deres bedsteforældre efter en skilsmisse, fordi den ene af forældrene ikke ønsker at fortsætte samværet med eks-svigerfamilien, mener eksperterne.

Man kan sige, at børnene bliver dobbelt berøvet i en periode af deres liv, hvor de har særligt behov for at mærke, at nogle ting ikke forandrer sig. Bedsteforældrene kan netop være med til at lade barnet forstå, at det stadig er det samme. Og at det fortsat er elsket. Derfor må bedsteforældrene for alt i verden ikke stødes ud af familien, siger Per Schultz Jørgensen.

Bedsteforældrene er da også i høj kurs, når børn i alle aldre henvender sig til Landsforeningen Børns Voksenvenner. Det fortæller landsforeningens sekretariatsleder, Pernille Skjershede.

Mange børn spørger faktisk direkte, om de kan komme i kontakt med en ældre person en rigtig bedstefar-type fordi de forbinder de ældre med hygge og lidt gammeldags omsorg. Samtidig giver de udtryk for, at de gerne vil trække lidt på de ældres livserfaring. Og nogle synes også, det er spændende at have et venskab med en, der kan fortælle noget om gamle dage, siger hun.

Pernille Skjershede fortæller, at de børn, der henvender sig til foreningen, netop gør det, fordi de har et spinkelt netværk. For eksempel fordi de af den ene eller anden grund ikke har kontakt til deres biologiske bedsteforældre.

Men selvom der er stor enighed om, at bedsteforældre kan have en positiv indflydelse på børns liv, gør John Aasted Halse samtidig opmærksom på, at det langtfra er alle bedsteforældre, der har lyst og tid til at arbejde på et godt forhold til deres børnebørn.

Midt i al rosen skal man jo ikke glemme, at den nyere generation af bedsteforældre netop også er kendetegnet ved stadig at være i gang med at realisere sig selv. Der er således mange børn, der måske har kontakt med deres bedsteforældre, men ikke har et egentligt forhold til dem, fordi de selv har for travlt. Mormor er på EDB- kursus, og farfar er på Mallorca med sin nye kæreste, siger John Aasted Halse og fortsætter:

Man bliver ikke bare en god bedstefar eller bedstemor pr. automatik, det er ikke noget, der bare kommer snigende med alderen. Som med enhver anden relation til et barn er det noget, man må arbejde på og tage alvorligt. Men hvis man så gør det, er der ingen tvivl om, at man kan komme til at fungere som et vigtigt åndehul i børnebørnenes liv. Det har børnene ikke bare gavn af her og nu, men også på længere sigt.

bech-jessen@kristeligt-dagblad.dk