Bedsteforældre må ikke se deres børnebørn

Mange børnebørn har ingen kontakt til deres bedsteforældre, fordi deres mor eller far ikke ønsker det. Men en del bedsteforældre har faktisk ret til at søge om samvær. De ved det bare ikke

Det kan være en stor sorg for bedsteforældre, der ikke må se deres børnebørn. Modelfoto.
Det kan være en stor sorg for bedsteforældre, der ikke må se deres børnebørn. Modelfoto. Foto: Johner Images/Polfoto.

Rigtig mange bedsteforældre er dybt ulykkelige over, at de ikke må se deres børnebørn som følge af en familiekonflikt eller skilsmisse. Sådan lyder beskeden fra flere foreninger, der fortæller om bedsteforældre, der efter flere års nær kontakt til deres børnebørn pludselig fryses ud og nægtes enhver form for samvær.

I 80 procent af tilfældene er der tale om svigerdøtre, der er blevet bitre efter en skilsmisse og lader deres vrede over eksmanden gå ud over børnenes farfar og farmor. De afbryder al kontakt og sender pakker og kort retur med posten. Det er en helt igennem ulykkelig situation for både bedsteforældre og børnebørn, og der er desværre rigtig mange tilfælde, siger Eva Bendix.

Hun er medstifter af Foreningen De Nye Bedsteforældre en græsrodsbevægelse, der arbejder for at styrke forholdet mellem børnebørn og bedsteforældre.

Foreningen får så mange henvendelse fra personer, der søger hjælp til at genetablere kontakten til deres børnebørn, at de nu er nødt til at afvise folk.

En del søger i stedet hjælp hos Foreningen Far. En forening, der ellers først og fremmest kæmper for barnets ret til to forældre.

De aner ikke deres levende råd og har sådan set ikke andre steder at gå hen, så vi forsøger at hjælpe, så godt vi kan, siger foreningens talsmand, Lars Hansen, der påpeger, at en del bedsteforældre i modsætning til, hvad de fleste tror, rent faktisk har rettigheder, når det gælder deres børnebørn.

Siden oktober sidste år har det nemlig været muligt for bedsteforældre at søge om samvær med deres børnebørn, hvis den ene af forældrene er omkommet eller på anden vis ikke er til stede i barnets liv.

For eksempel hvis forælderen er fængslet eller bosat i udlandet. Det er mange bedsteforældre bare ikke klar over, lyder det fra Lars Hansen. Han bakkes op af ældrepolitisk konsulent i Ældre Sagen, Magrethe Kähler, der bekræfter, at mange bedsteforældre giver op på forhånd, selvom de savner deres børnebørn og gerne vil være en del af deres hverdag.

Mange er slet ikke klar over, at de måske har ret til samvær. Andre er bange for at involvere myndighederne af frygt for, at det vil skabe endnu større afstand til børnebørnene. De står midt i en diplomatisk dans på æggeskaller, hvor de forsøger at være så lidt påtrængende som muligt og finder sig i hvad som helst for at genetablere kontakten med børnebørnene, siger Margrethe Kähler.

Ældre Sagen er begejstrede for, at loven i dag giver nogle bedsteforældre mulighed for at søge om samvær, men mener samtidig, at kriterierne er for snævre. Organisationen arbejder for, at alle bedsteforældre skal have mulighed for at søge om samvær med deres børnebørn også selvom begge forældre er til stede.

Anja Cordes, der er formand for Danske Familieadvokater, er dog ikke enig.

Principielt er der god mening i at sørge for et bredt netværk til børn. Men i praksis må vi passe på med at presse for mange forpligtelser ind i barnets verden, siger hun.

bech-jessen@kristeligt-dagblad.dk