Brinkmann: De her tre bøger betyder mest for mig

Hans egen bog "Stå fast" er udkommet i 11 oplag og ligger stadig på bestseller-listerne. Se, hvad der er den største læseoplevelse i hans voksenliv

Mine egne børn skal lære ikke bare at se deres egne behov, men opleve, at der er en rig verden, vi kan opleve, og at den verden er meget sjovere og vigtigere at gå på opdagelse i, end det er at kigge ind i sig selv, siger Svend Brinkmann.
Mine egne børn skal lære ikke bare at se deres egne behov, men opleve, at der er en rig verden, vi kan opleve, og at den verden er meget sjovere og vigtigere at gå på opdagelse i, end det er at kigge ind i sig selv, siger Svend Brinkmann. Foto: Simon Skipper / simon@skipperphotography.dk / http://skipperphotography.dk.

Svend Brinkmann er noget så usædvanligt som en psykologiprofessor med egen fanside på Facebook. Han er blevet kaldt rebel og ”Rasmus Modsat”, fordi han siger nej til tidens krav om selvrealisering og evig udvikling – men årets modtager af DR’s formidlingspris, Rosenkjærprisen, ser mere sig selv som en snusfornuftig, velopdragen mand, der bare siger det højt, andre mangler sprog for.

Hans egen bog, ”Stå fast” er udkommet i 11 oplag og har ligget på bestsellerlisterne, siden den udkom sidste år. Her fortæller han om tre litterære værker, der har haft stor betydning for ham selv og hans livs- og verdenssyn.

Aristoteles: Den nichomacheiske etik.
 
Den er ikke bare en uhyre væsentlig og traditionsgrundlæggende bog om etik, men også en slags tilværelsesfænomenologi med analyser af livets forskelligartede fænomener, ikke mindst venskabet.

Ludwig Wittgenstein: Filosofiske undersøgelser.

Wittgensteins på en gang hverdagsagtige og poetiske beskrivelser af vores begrebsbrug har hjulpet mig meget til at tænke om både filosofiske og psykologiske problemstillinger. Hvis der er én filosof fra det 20. århundrede, man vil huske om 500 år, gætter jeg på, at det vil være ham.

Karl Ove Knausgård: Min kamp.

Vel nok den største og længste læse-oplevelse i mit voksenliv. Jeg er ikke færdig med at tænke over, hvorfor de seks bind er så skelsættende, og det er nok i sig selv et tegn på kvalitet.