Prøv avisen

Danmark: Fodbold, hygge og fællesskab

Trods kontakt med adskillige par blandt den store gruppe danskere, som jævnligt drikker i nærheden af eller over genstandsgrænserne, har ingen villet stå frem og fortælle om deres forbrug. Aksel Ambjørner (og hans kone, der som resten af familien ikke ønskede at blive fotograferet) drikker sjældent op til grænsen og vil gerne fortælle om deres vaner. Foto: Leif Tuxen.

Aksel og Dorte Ambjørner, København. Aksel, 44 år, driver reklame- og marketingvirksomhed. Dorte, 43 år, er ansat i en rådgivende ingeniørvirksomhed. Sønnen Oscar er 10 år, og 17-årige Sophie går i gymnasiet

Onsdag

20.00 Efter arbejde går Aksel i fitnesscenter med sin gode ven, Ole. Det er fast tradition, at onsdagstræningen rundes af med en Heineken flaskeøl på Café Stålvand på Brønshøj Torv, hvor de spiller et slag backgammon. De får peanuts til og drikker altid kun en enkelt øl.

Aksel: 1 genstand.

Dorte: 0 genstande.

Torsdag

23.00 Aksel er med Oscar og hans klasse på lejrtur. Da ungerne er lagt i seng efter mad og hygge ved lejrbålet, får de seks voksne en irsk kaffe med whisky, flødeskum og det hele. En af de andre fædre skulle egentlig have øl med, men han var så sent ude, at butikken havde lukket. De har oftest alkohol med på den årlige tur, for det er en god måde at løsne op over for hinanden på, og man får en følelse af at være fælles om noget.

Aksel: 1 genstand.

Dorte: 0 genstande.

Fredag

Familien spiser aftensmad sammen og drikker mælk og vand til, for de går op i at leve sundt. Hvis man deler en flaske rødvin, får man lige 300-400 kalorier, og det gider de kun, hvis der er en anledning. Sophie bliver hjemme, for hun læser til eksamen, men normalt går hun i byen i weekenden og drikker også alkohol. Hun styrer selv, hvor meget hun drikker, og forældrene har kun set hende være fuld én gang. Nogle gange tager hun nogle af deres øl med ud, og det må hun godt.

20.30 Aksel ser en VM-kamp fra sofaen og drikker en Tuborg Classic på dåse. Der er noget hyggeligt ved kombinationen af øl og fodbold.

Aksel: 1 genstand.

Dorte: 0 genstande.

Lørdag

16.00 Aksel ser fodbold og drikker en dåseøl til.

Om aftenen griller familien hjemme, men uden at drikke alkohol. Havde de besøgt nogen, havde det måske set anderledes ud. Så kan Aksel godt drikke seks, otte eller ti genstande, mens Dorte højst drikker fire. De nyder begge god vin og synes, at det er hyggeligt at drikke det sammen med vennerne.

Aksel: 1 genstand.

Dorte: 0 genstande.

Søndag

19.00 De er alle fire i Tivoli, for Oscar optræder på Plænen med sit slagtøjshold. Det er en stor dag, storesøster filmer, og alle er glade. De fejrer det med at spise i Grøften. Dorte får et glas rødvin til maden, og Aksel drikker en stor fadøl. Dorte har ikke kørekort, og det lægger en naturlig dæmper på Aksels alkoholindtag, at han tit skal køre hjem.

Begge: 1 genstand.

Mandag

15.00 Danmark spiller landskamp i arbejdstiden, så Aksel og hans medarbejdere ser den sammen og drikker en gravøl, fordi Danmark taber. Alle skal arbejde videre bagefter, så det bliver ved én øl.

Aksel: 1 genstand.

Dorte: 0 genstande.

Tirsdag

En almindelig dag, hvor ingen i familien drikker alkohol.

Begge: 0 genstande.

Status

I alt har Aksel fået seks genstande, og Dorte en enkelt. Det svinger lidt, hvor meget de voksne drikker, og det er lidt atypisk, at Aksel drikker på så mange hverdage, men det er nok på grund af fodbold-VM. Til gengæld har det været en stille weekend uden sociale arrangementer, hvor de ellers godt kan drikke.