Prøv avisen

De havde ikke mistanke om drikkeriet

Da transportminister Pia Olsen Dyhr (tv.) var barn, kom hun meget hos Laila Frydshou og hendes mand. Ægteparret anede ikke, at den sanginteresserede piges liv var præget af faderens alkoholmisbrug. – Privatfoto.

Et ægtepar hjalp uden at vide det transportminister Pia Olsen Dyhr (SF), da hun voksede op hos en far, der var alkoholiker

Hvad gør man, når et barn har et overdrevent behov for voksenkontakt? Når det tilsyneladende aldrig har travlt med at komme hjem og altid kan spise en mad og har lyst til at tale?

Det dilemma stod ægteparret Frydshou i uden at vide det for 30 år siden. Som transportminister Pia Olsen Dyhr (SF) fortalte i Kristeligt Dagblad i går, voksede hun op med en far, der havde et alkoholmisbrug. Hun anstrengte sig for at dække over faderens misbrug, og hun fik ?ingen støtte fra skole eller myndigheder. Når hun i dag ser tilbage, er hun ikke i ?tvivl om, at organist Bent Frydshou, 73 år, og hans ?hustru stiftsfuldmægtig cand.jur. Laila Frydshou, 79 år, gav hende et frirum og en støtte, som blev afgørende.Bent Frydshou var organist og korleder i Vallensbæk Kirke, og Laila Frydshou havde en frivillig tjans som korets akkompagnatør. Men hvad tænkte parret om den pige, det lærte at kende i koret i kirken?Hun pjækkede aldrig. Hun kom før kortimen, og ofte blev hun hængende, når timen var slut. Hun var speciel på den mest positive måde. Ingen af de andre kormedlemmer udviste en sådan interesse for sangen og kirken, og jeg tror, hun er den pige, som sang flest år i koret. Vi havde ikke det, som lignede mistanke om faderens alkoholmisbrug. Han kom jævnligt, når der var arrangementer i kirken, og han var en nydelig mand og et behageligt menneske, når vi så ham, siger Laila Frydshou.

Når parret tænker tilbage, kan det kun huske, at hun skilte sig positivt ud fra de jævnaldrende kormedlemmer.

LÆS OGSÅ: Mange børn vokser op i skyggen af et alkoholmisbrug

Vi mærkede, at hun mægtig gerne ville snakke. Hun var rigtig god til at fortælle og delte ting med os om skolen, og da hun skulle spille skolekomedie, mødte vi op og så hende spille. Min mand har givet hende en mad, fordi han ofte spiste inden prøverne, men vi tænkte ikke, at hun var et stakkels barn. ?Hun var en meget ivrig pige, som trofast holdt fast i koret, og da hun blev ældre, var hun en stor hjælp for os i koret, fordi hun var god til at tage sig af de yngre kormedlemmer. Hun tænker, at vi har hjulpet hende, men vi har alle årene oplevet det som et forhold præget af en gensidighed, siger Laila Frydshou.Da Pia Olsen Dyhr var omkring 30 år, boede hun et periode i familiens daværende hjem i Gentofte.I den periode var vi meget som forældre for hende, og det var her, det gik op for os, hvordan hendes barndom havde været. Vi var temmelig rystede, for vi kunne egentlig vældig godt lide hendes far og havde aldrig haft, hvad der kunne ligne mistanke, siger Laila Frydshou, som glæder sig over, at parret gennem alle årene har bevaret et nært forhold til Pia Olsen Dyhr, som stadig betragter parret som ekstra forældre.