Prøv avisen

Du gør dit barn en bjørnetjeneste, hvis du er overdrevet glad

Når forældre undertvinger negative følelser, kan det gå ud over det tætte bånd til børnene, vurderer forskere. Foto: Scanpix

Hvis du krampagtigt tvinger et smil frem, selvom du er fuld af negative følelser, kan det gå ud over både dit barn og dig selv

Selvom du lige har jokket på en skarp legoklods og brændt dig på lasagnefadet, mønstrer du alligevel et stort smil til ungerne. Intentionen er god, men det kan være, at du gør børnene og dig selv en bjørnetjeneste. Det skriver Psypost.org ifølge Videnskab.dk.
 

Ifølge ny forskning rammer det nemlig forældrene selv, når de forsøger at undertrykke negative følelser og fremme de positive udadtil.

Læs mere på Videnskab.dk: Strenge forældre får umulige børn  I to nye studier netop udgivet i tidsskriftet Personality and Social Psychology Bulletin konkluderer forskerne, at det både skader forældrenes velfærd samt går ud over de tætte bånd, forældre knytter til deres børn.
 
I det første forsøg svarede 162 forældrepar på en række spørgsmål om deres erfaringer.

"For den gennemsnitlige forælder ser det ud til, at når de forsøger at skjule deres negative følelser og overdrive de positive sammen med deres børn, koster det noget. Det får forældrene selv til at have det endnu værre," siger Emily Impett fra University of Toronto Mississauga, der er en af forfatterne bag studiet, til psypost.org.

Læs mere på Videnskab.dk: Forældre ser ikke deres børns overvægt 

I et opfølgende studie blev 118 forældrepar stillet åbne spørgsmål over ti dage, hvor forskerne undersøgte, om mere vanskelige situationer med børnene kunne have en effekt på resultaterne.

Her viste det sig, at de mere vanskelige dage også skabte flere tilfælde af undertrykkelse af følelser hos forældrene, og forældrene fortalte om de samme problemer.

"Forældrene oplevede, at de følte sig mindre autentiske og mindre sig selv, når de regulerede deres følelser på denne måde. Det er vigtigt at lægge mærke til, at det at overdrive de positive følelser havde en relativt større konsekvens, og det indikerer, at denne kontrol af følelser, som måske virker fordelagtig i konteksten med børnene, kan koste noget andet," siger Bonnie Le, der er hovedforfatter til studierne, til Psypost.org.