En hule til manden giver et bedre samliv

Mænd i parforhold tilbringer i alt 24 dage om året alene i deres herreværelse. De oplever at tiden alene styrker parforholdet

Mænd i parforhold tilbringer i gennemsnit 24 dage om året adskilt fra familien. Mere end 60 procent har deres egen hule enten som et herreværelse, et skur eller et rum i garagen.
Mænd i parforhold tilbringer i gennemsnit 24 dage om året adskilt fra familien. Mere end 60 procent har deres egen hule enten som et herreværelse, et skur eller et rum i garagen. Foto: Michael Bothager Denmark.

Nogle isolerer væggene med bogsamlingen, andre har et sæt håndvægte i hjørnet samt deres samling af lp-plader, men det vigtigste er døren, som kan lukkes, så man kan trække sig tilbage fra familielivet.

En ny undersøgelse viser, at 61 procent af britiske mænd i parforhold har deres eget sted i hjemmet. Typisk er det et ledigt rum i huset, som bliver indrettet til herreværelse, men det kan også være i garagen eller et skur. Det er det britiske firma Big Yellow Self Storage, som har fået foretaget undersøgelsen. Firmaet hjælper folk med at opbevare deres indbo.

At han lukker døren og tager en pause i herreværelset, påvirker tilsyneladende parforholdet i positiv retning, viser undersøgelsen. I takt med at manden bliver ældre, bruger han mere tid i hulen. For de 45 til 55-årige er det 26 dage om året, som tilbringes i herreværelset.

Hvad gør adskiltheden ved parforholdet? Otte ud af ti af de adspurgte mænd svarer, at herreværelset har styrket parforholdet, mens seks ud af ti af kvinderne ser mandens hule som en styrkelse af forholdet.

Psykolog Mattias Stølen Due fra Center for Familieudvikling siger:

Et herreværelse kan have en affektregulerende funktion, hvis man kommer hjem efter en dag, hvor man har været hårdt spændt for. Så kan det være gavnligt at have sit eget domæne, hvor man kan afkoble, afstresse og eventuelt falde lidt ned følelsesmæssigt.

Hos Center for Familieudvikling tilbyder man blandt andet samlivskurser. Og et af rådene til parrene er, at det i tilspidsede situationer kan være gavnligt at gå hver til sit for en stund.

Hvis man bliver for vred, eller følelsesmæssigt involveret på en destruktiv måde. Da kan det være godt at have et sted at søge hen, siger Mattias Stølen Due.

Men skal man bruge 24 dage med pladesamlingen, de gamle tegneserier og den arvede modeljernbane, når man også er familiefar? Psykolog Mattias Stølen Due understreger, at det er afgørende, at et par taler om, hvordan de bedst tilgodeser begge parters ønsker.

Det gode parforhold er en balance mellem stort nærvær og adskilthed på samme tid. Det kan være adskiltheden, som gør, at man får fornyet lyst og ny energi til hinanden. Man kan sagtens forestille sig, at der er mænd, som får masser af ny energi til det familiære ved, at de bruger en time for sig selv, men det er vigtigt, at der også er rum for, at kvinden kan have et tilsvarende behov," siger han.

Køns- og uddannelsesforsker lektor Steen Baagøe Nielsen fra Roskilde Universitet mener, at man skal være varsom med at sætte lighedstegn mellem en britisk og dansk familieliv.

I England har mænd en helt anden tradition for at hænge ud med gutterne på pub eller gå klubber reelt forbeholdt herrer, mens man i Danmark snarere dyrker hjemmelivet i familiens favn. Men selv om vi er gået imod et mere samarbejdende og mindre kønsopdelt familieliv, så viser tidsstudier, at der fortsat er en grundlæggende, kønsopdelt kultur - også i vores hjem, siger han og henviser til tidsstudier gennemført af SFI og af seniorforsker ph.d. Jens Bonke for Rockwoolfonden.
Herreværelse eller ej. Selv om mange beklager sig over travlhed, har danskerne som helhed fået mere tid til at trække sig tilbage sammenlignet med de første tidsstudier, der blev gennemført i 1964.

Både mænd og kvinder har fået mere fritid siden 1964. Helt nøjagtigt har en kvinde på en gennemsnitsdag 9 timer og 21 minutters fritid defineret som tid, som ikke bruges på søvn, transport til og fra arbejde, at hente og bringe børn eller studie. For mændenes vedkommende er tallet 16 minutter mindre.