Et årtis lovændringer har skabt et nyt familiesyn

Tegning: Morten

Tegning: Morten Voigt.

Den 1. januar var det 10 år siden, at lesbiske og enlige kvinder fik adgang til kunstig befrugtning på offentlige sygehuse. De seneste 10 år har flere andre lovændringer sat præg på, hvordan danske familier ser ud i dag

Det var efter en intens debat på Christiansborg, at et politisk flertal en junidag i 2006 stemte for, at lesbiske og enlige kvinder fra den 1. januar 2007 skulle have ret til kunstig befrugtning på offentlige sygehuse under samme vilkår som kvinder i heteroseksuelle parforhold.

Resultatet var en sejr for de kvinder, for hvem lovgivningen stod i vejen for ønsket om et barn, men ikke alle på Christiansborg glædede sig over opgøret med forbuddet.

SF, Socialdemokraterne, Radikale Venstre, Enhedslisten og en håndfuld folketingspolitikere fra Venstre kunne klappe i hænderne, mens resultatet var til stor ærgrelse for især De Konservative og Dansk Folkeparti, der stemte imod ophævelsen af forbuddet.

Nu er det 10 år siden, at afstemningsresultatet blev implementeret i den gældende lovgivning. Siden er den blevet efterfulgt af andre lovændringer, der har imødekommet nye familieformer, blandt andet i forhold til nye muligheder for adoption, medmoderskab og ægteskab.

I dag kan ændringerne ikke kun læses ud af den gældende lovgivning, men også gennem danskernes måde at både tænke og danne familie på.

Tal fra

Læs artiklen til ende
Læs alle artikler og få papiravisen fredag og lørdag i 4 uger. Tilbuddet er gratis og uden binding.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.