Prøv avisen

Fælles familieferie styrker fattige børn

Motocrossbanen bag Vigsø Feriecenter i Nordvestjylland er populær hos de yngste på Dansk Folkehjælps ferielejr. Det er såkaldte ATV’er, de drøner rundt på, så det kildrer i maven. – Begge fotos: Rene Schütze. Foto: SCHÜTZE RENÉ

Dansk Folkehjælp, som fejrer 110-årsfødselsdag i denne uge, sender i år 3000 enlige kontanthjælpsmodtagere og deres børn på gratis ferieophold. Men behovet overstiger langt hjælpeorganisationernes kapacitet. 9 ud af 10 familier har fået nej til deres ansøgning

Styrthjelmene er kæmpestore til de tre-fire-årige hoveder. Regntøjet glinser allerede vådt, og jordvejene begynder så småt at mudre til, selvom de små firehjulede ATV’er slet ikke er kommet ud at køre på motocrossbanen bag Vigsø Feriecenter endnu. Regnen vælter ned over det nordjyske landskab, men hvad gør det, når man er på familieferie sammen?

En håndfuld børn og deres mødre trodser vejret, for de skal have det hele med. De er på ferie med Dansk Folkehjælp og har fået en uges gratis ophold i egen feriebolig ved Vesterhavet. For at komme i betragtning skal man have børn og være eneforsørger på kontanthjælp eller en anden tilsvarende lav ydelse. I år var der penge til 800 familier, og Dansk Folkehjælp har kunnet sende 3000 børn og deres mødre eller fædre af sted i busser ud i sommerlandet sammen med frivillige hjælpere fra organisationen.

Mødrene på motocrossbanen er heldige, for 9 ud af 10 ansøgere om feriehjælp fra Dansk Folkehjælp har fået nej i år. Hverken Dansk Folkehjælp eller Røde Kors, som arrangerer lignende ferieophold, kan dække efterspørgslen.

Dansk Folkehjælp, der i denne uge fejrer 110-årsjubilæum, har ganske vist over en 10-årig periode kunnet øge antallet af deltagere i de gratis ferieophold fra 500 til 3000 børn og voksne. I den samme periode er ferietilbuddet blevet målrettet entydigt mod de fattigste, enlige forældre, men alligevel er der ikke pladser nok, for der er også blevet flere og flere ansøgere, konstaterer generalsekretær Klaus Nørlem.

”Uanset regnemetoden er det tydeligt, at antallet af fattige vokser år for år, selvom det går godt for dansk økonomi, og jeg frygter, at den udvikling vil fortsætte,” siger han.

”Det er vores klare indtryk, at det blandt andet hænger sammen med kontanthjælpsreformen. Der er mange af de dårligst stillede enlige forsørgere, som virkelig er hårdt presset økonomisk nu, men det betyder selvfølgelig også noget for antallet af ansøgninger, at flere og flere har hørt om tilbuddet.”

Dansk Folkehjælp har i år 14 millioner kroner til rådighed til feriehjælpen, hvoraf de 12 millioner går til sommeropholdene. To tredjedele af midlerne kommer fra Arbejdsmarkedets Feriefond, og resten finansieres af private fonde.

De gratis ferieophold skal først og fremmest give børnene gode oplevelser, som kan styrke dem i hverdagen, også når ferien er slut. Selvom det er småt med penge derhjemme, skal de have oplevelsen af at have holdt ferie ligesom andre børn. Når de kommer i skole igen, kan de også fortælle om oplevelserne; om badeturene i Vesterhavet, om udflugterne til Ørnereservatet og zoologisk have og om mudderræs på motocrossbanen.

Mens de små boltrer sig på ATV’erne, har teenagerne sovet længe. Oliver Larsen på 16 år er en af dem. Han sidder i aktivitetshuset og venter på et par af sine nye venner. De skal i poolen. Det er feriecenterets badeland med det næsten tropiske indeklima, bassiner i forskellige dybder og vandrutsjebaner, der trækker mest i de fem teenagere, som også er her med deres mødre.

”Det er fedt, at der er o.k. mange på min alder, og vi har det rigtig godt sammen. Vi går i badeland og til stranden, eller vi sidder inde i hytterne og hygger,” opsummerer Oliver. For hans mor – som ikke ønsker sit navn nævnt – er ferien i Vigsø også en positiv overraskelse. Hun havde frygtet, hun ville kede sig så langt væk fra storbyen.

”Det er dejligt at være her. Hvis vi ikke var kommet med, ville vi have siddet derhjemme hele sommeren, for vi har ikke råd til at tage nogen steder. Bare det at få råd til en tur på Bakken er svært,” siger hun.

Hun er lettet over, at både hun selv og Oliver er faldet godt i hak med de andre i gruppen, og at det er nemt at begå sig.

”Vi har været på ferie før, hvor Oliver har haft svært ved at finde sammen med andre. Men her går det rigtig godt. Det er dejligt at se, han kommer hurtigt i snak med de andre på hans alder. Og det gælder også for mig selv. Det er dejligt ikke bare at sidde på sidelinjen og føle, man ikke rigtigt har noget at byde ind med,” siger hun.

Hun har mødt nogle af de andre mødre før i en netværksgruppe, for Dansk Folkehjælp kombinerer ligesom Røde Kors ferien med tilbud om netværksaktiviteter i lokalområderne, hvor feriegæsterne kommer fra. Alle deltagerne i denne uge kommer fra Brønshøj, Tingbjerg og dele af brokvartererne i København, så de har gode muligheder for at vedligeholde kontakterne, når de kommer hjem igen.

En af de andre unge kommer ind. Josefine Wiborg på 14 år er den yngste af teenagerne. Hun er fra Brønshøj, hvor hun bor alene med sin mor.

”Jeg synes, det er dejligt at være her, fordi vi er så meget ude i naturen og ikke bare sidder hjemme og hænger foran skærmen hele dagen. Og så er det også rigtig godt at være sammen med de andre,” siger hun og forsvinder sammen med Oliver og en af de andre nye kammerater i retning af badelandet.

Sommerregnen stilner af udenfor. Der er opklaring både i horisonten og under hjelmene på motocrossbanen, men også i Gitte Randløvs ansigt. Hun er ugens rejseleder sammen med fire andre frivillige, og turen til Vigsø Feriecenter er i mere end én forstand familieferie for hende.

Gitte Randløv er nærmest født ind i Dansk Folkehjælp. Hendes far og mor, der begge lever endnu, har været med i bevægelsen i henholdsvis 60 og 65 år, og det var i Dansk Folkehjælp, hun mødte sin mand Claus Calundann for 40 år siden. Han er nu formand for den lokalforening i Københavns nordvestkvarter, som har arrangeret ugens ferieophold, og to af de andre frivillige, Michael og Bente Plougfelt, er også næsten en del af familien. Deres datter er kæreste med Claus og Gittes søn.

”Sådan er det vel tit, når man engagerer sig dybt i noget, om det så er i fodbold eller frivilligt arbejde – det kommer nemt til at involvere hele familien,” siger Gitte Randløv.

Til daglig arbejder hun som pædagog, og hendes mand som lærer på teknisk skole. Men de synes begge, det er indsatsen værd at bruge en uge af ferien på at give de 15 enlige mødre og deres børn gode oplevelser.

”Ferien betyder virkelig meget for dem. Nogle af dem har aldrig været på sådan et ferieophold før – ikke engang i Danmark. Nogle har aldrig været på den anden side af Storebælt,” fortæller hun.

”De er under stort pres i hverdagen. De er stressede, nervøse og frustrerede, og der skal ikke ret meget til at slå dem ud. De er altid bekymrede for, hvordan pengene skal slå til. De prøver at skjule, at de køber tøj i genbrugsbutikker, og nogle af dem skralder affaldscontainere. De spiser det billigste billige mad, så de synes faktisk ikke altid om det, vi får her, fordi de måske mest er vant til at leve af pasta med ketchup.”

På feriecenteret er der fællesspisning hver aften for alle, der har lyst til at være med. Det er jævn dansk mad som hakkebøf eller koteletter med kartofler, salat og flute. Morgenmad og frokost skal man selv sørge for, men alle familier får en stor pose med købmandsvarer doneret af en lokal Rema 1000 i København og af FødevareBanken.

For Gitte Randløv giver det både mening og perspektiv på den tilværelse, hun selv lever, at bruge en uge af ferien på at hjælpe de enlige mødre og deres børn til gode oplevelser – også selv om det er hårdt.

”Jeg ved, at når jeg kommer hjem på lørdag, er jeg dødtræt og fuldstændig udmattet,” siger hun.

”Men jeg ved også, at når jeg vågner søndag morgen, tænker jeg: Hvor var det fedt! Det gør vi igen til næste år.”

Oliver og Josefine er nogle af de ældst børn på feriekolonien. De nyder at komme væk fra lejligheden og skærmen hjemme i Storkøbenhavn og være sammen med jævnaldrende. Foto: SCHÜTZE RENÉ