Familieforhold har stor indflydelse på unges stofmisbrug

Omkring hver tredje ung har prøvet at ryge hash, og 300-400 unge under 18 år er i behandling for et egentligt misbrug. Forældre og familieliv spiller en stor rolle -- i forhold til både misbruget og vejen ud af det

Forældre har en vigtig rolle i forhold til unges stofmisbrug. -
Forældre har en vigtig rolle i forhold til unges stofmisbrug. -. Foto: stock exchange.

Det er godt at komme fra en familie med forældre, der stadig holder sammen. Det er skidt at vokse op som skilsmissebarn.

Naturligvis er udsagnet her stærkt forenklet, og forældrenes forhold ikke den eneste udslagsgivende faktor, når unge begynder at ryge hash. Men stabile familieforhold spiller en stor rolle for unge misbrugere.

"Når det handler om at komme ud af et hashmisbrug, er der klar forskel på, om man kommer fra en familie med stabilitet, støtte og gerne to forældre. Eller om man kommer fra et hjem med sociale problemer og forældre, der er skilt," siger Mads Uffe Pedersen, cand.psych. og ph.d. ved Center for Rusmiddelforskning på Aarhus Universitet.

Han har blandt andet undersøgt 13-17-årige unge med et problematisk forbrug af rusmidler og betegner en stor del af den gruppe, der har udviklet et decideret misbrug, som identitetssøgende unge, ofte med svær skolegang og sociale og psykiske problemer, for eksempel i form af diagnosen ADHD eller voldsom aggressiv adfærd.

"Vi skønner, at der konstant er 300-400 unge under 18 år i behandling for stofmisbrug. Behandlingen er ofte langvarig i form af for eksempel kognitiv terapi, og succesraten er meget svingende. Har man ustabile familie- eller sociale forhold er tilbagefaldsprocenten på op til 80 inden for det første år. Hash påvirker indlæringsevnen, og ofte ser vi, at unge ikke kan klare at passe deres skole på grund af misbruget. Faste rammer og stabile strukturer, for eksempel i form af en læreplads, er meget vigtigt, og unge, der har stabile familierelationer, klarer sig generelt bedst," siger Mads Uffe Pedersen.

Sundhedsstyrelsen undersøger hvert andet år de 16-20-åriges livsstil og vaner.

I seneste undersøgelse fra 2008 svarer en tredjedel, at de har prøvet at ryge hash, og at hashrygning og pjækkeri fra skole eller job er nært forbundet. Desuden er procentdelen af unge, der har prøvet at ryge hash, klart højere blandt unge fra skilsmissehjem.

Selvom forbruget af hash er stagneret siden 2004, peger Sundhedsstyrelsen på, at hash er årsag til, at stadig flere unge kommer i stofbehandling, får alvorlige forgiftninger eller bliver indlagt på psykiatriske afdelinger.

Behandlingstilbuddene til unge misbrugere og deres familier svinger fra kommune til kommune, men behandling nytter, viser undersøgelser fra de senere år. Især hvis forældre inddrages i for eksempel familieterapi.

"Det er vigtigt at forstå, at de her unges problemer ikke løses ved en enkelt behandling. Hashrygning er ofte symptom på en række sociale problemer, herunder vanskelige familieforhold. Forældrenes betydning er enorm," siger Mads Uffe Pedersen.

familieliv@kristeligt-dagblad.dk