Familierådgivningen flytter ud på nettet

Flere og flere familier efterspørger online rådgivning. Mange har for travlt til at møde op selv og tale om problemerne, fortæller familierådgivere, der ser både fordele og ulemper ved udviklingen

Når familierådgivningen foregår via internettet, føler nogle forældre, at det er lettere at tale om problemerne, fortæller Camilla Justesen, der er familierådgiver og pædagog. Modelfoto: Iris
Når familierådgivningen foregår via internettet, føler nogle forældre, at det er lettere at tale om problemerne, fortæller Camilla Justesen, der er familierådgiver og pædagog. Modelfoto: Iris

Hyl og skrig i Nettokøen, uenigheder om børneopdragelsen og knas i parforholdet.

Årsagerne til at opsøge en familierådgiver kan være mange, men for nogle kan det være svært at afsætte tid til et besøg hos en familierådgiver, når problemerne har hobet sig op i en travl hverdag.

Derfor går flere og flere forældre på nettet for at finde hjælp til at tackle problemerne
 
Det fortæller en række familierådgivere, som Kristeligt Dagblad har talt med. De rådgiver i stigende grad via Skype eller andre digitale kommunikationsformer som for eksempel FaceTime, fordi flere familier efterspørger denne form for online vejledning, når de er i tvivl om børneopdragelsen eller forældrerollen.

En af dem er familierådgiver og pædagog Camillla Justesen. Hun forklarer, at rådgivning gennem en computerskærm kan være en stor hjælp for familier, som har travlt og ikke har tid til at møde hende ansigt til ansigt.

Artiklen fortsætter under annoncen

"Det er en helt ny måde at rådgive på. Jeg har for eksempel en familie, hvor faren sidder på sin arbejdsplads, og moderen på sin, og så sidder jeg her på mit kontor og taler med dem begge på én gang om de udfordringer, som de møder i hverdagen," siger hun og tilføjer:

"For nogle er det faktisk også en god måde at komme et spadestik dybere på, fordi de er mere modige, når det foregår via nettet, og de føler, de kan sige tingene mere lige ud, selvom det er nogle meget sårbare emner, vi berører," siger hun.

Camilla Justensen understreger, at mange dog stadig foretrækker at se deres familierådgiver og eventuelle partner i øjnene, når de skal løse problemerne på hjemmefronten.

"Det vigtigste er, at man finder den samtaleform, som passer ens familie bedst. Men der er ingen tvivl om, at vi kommer til at se mere af det her i fremtiden," siger hun.

Familierådgiver Charlotte Berg, der primært beskæftiger sig med samlivsproblemer og skilsmisser, forventer også at skulle vejlede flere familier via nettet i fremtiden. 

"Det er nemmere, og mange er vant til, at de ikke behøver at flytte sig, fordi det hele kan ordnes fra computeren," siger hun.

Hun ser også udviklingen som et udtryk for, at mange familier har for travlt i hverdagen - men derfor er digitaliseringen heller ikke udelukkende positiv, understreger hun:

"Det viser jo også, at nogle ikke prioriterer at få løst problemerne højt nok, og det er skidt. Man skal ikke tro, at man kan ordne sit parforhold ved at sidde foran sin skærm i en time i frokostpausen på arbejde. Det kræver et større fokus, og at man lægger mere energi og tid i det," siger hun og tilføjer, at hun som familierådgiver selv foretrækker den gammeldags facon, hvor man sidder overfor hinanden og taler sammen.

"Det giver et større nærvær, og man kan lettere aflæse hinanden," forklarer hun og tilføjer, at det formentlig også er grunden til, at online konsultationer hos mange familierådgivere oftere er en smule billigere end de konsultationer, der foregår ansigt til ansigt.

Familierådgiver Birgitte Rosetzsky Hermann, der primært beskæftiger sig med særligt sensitive børn og deres forældre, føler også, at der går noget tabt ved den digitale kommunikation - særligt fordi man ikke kan se den andens kropsprog. 

Hun er dog også overbevist, at flere familier vil gøre brug af den online familierådgivning i fremtiden. Især hvis de - som mange af hendes kunder - har børn med særlige udfordringer, som kræver en helt bestemt ekspertise, som man ikke kan få i lokalområdet.

"De unge forældre er også mere digitale, og de har lettere ved det," siger hun og understreger, at det bedste dog stadig er at mødes ansigt til ansigt - især første gang, man besøger en familierådgiver. 

Familierådgiver og pædagog Camilla Justesen er en del af Kristeligt Dagblads nye familiepanel. Du er velkommen til at stille hende spørgsmål om børn og opdragelse her.