Far og mor skal turde tale med deres børn om sex

Forældre skal blive bedre til at dele værdier og holdninger til sex med deres børn. Samtalen skal begynde tidligere, end de fleste forældre tror

Danske forældre er flittige til at vejlede deres børn og ruste dem bedst muligt til at stå på egne ben. Bare ikke når det gælder sex, og det skal der laves om på.
Danske forældre er flittige til at vejlede deres børn og ruste dem bedst muligt til at stå på egne ben. Bare ikke når det gælder sex, og det skal der laves om på. Foto: Søren Staal.

Sikker færdsel i trafikken, gode sociale færdigheder og sunde kostvaner. Danske forældre er flittige til at vejlede deres børn og ruste dem bedst muligt til at stå på egne ben. Bare ikke når det gælder sex, og det skal der laves om på.

For første gang retter organisationen Sex og Samfund sin årlige informationskampagne Uge Sex direkte mod forældrene i et forsøg på at sætte seksualitet og grænser til debat, ikke bare i klasseværelset, men også omkring spisebordet.

LÆS OGSÅ: Seksualundervisning i familien

Skolerne kan kun løfte en del af opgaven med at undervise og vejlede børn og unge, for den egentlige opdragelse også på dette område ligger hos forældrene. Det er dem, der kender deres børn bedst, og dem, der har ansvar for at formidle de værdier og holdninger, der gælder i netop deres familie. Det vil vi gerne hjælpe dem til at blive bedre til, siger nationalchef i Sex og Samfund, Marianne Lomholt.

En undersøgelse fra Børnerådet blandt 2000 13-årige børn viser da også med al tydelighed, at der er rum for forbedring. 37 procent af de adspurgte piger og hele 52 procent af drengene svarede således, at de savnede en voksen at tale med om sex og følelser.

Forældrenes fravær skyldes dog næppe ond vilje, men snarere berøringsangst, lyder det fra journalist og forfatter Anna Louise Stevnhøj, der blandt andet har skrevet bogen Børn og seksualitet og jævnligt holder foredrag om emnet.

Jeg er blevet meget overrasket over, hvor forskrækkede og berøringsangste mange forældre er blevet. De sidste 20 år er vi blevet så optagede af pædofilifrygten, at vi næsten ikke kan se de to ord børn og sex i samme sætning uden at tænke på noget farligt. Det, vi burde koncentrere os om, er at give børnene så fornuftigt og naturligt et forhold til sex som muligt. Og det gør vi ved at turde tale om kroppe, følelser og forskellighed fra en ganske tidlig alder, siger Anna Louise Stevnhøj.

Hun tilføjer, at forældre ikke skal frygte at overtræde deres barns grænser eller optræde formynderisk, men i stedet stole på, at de ligesom i tilfældet kost, trafiksikkerhed og skolearbejde ved bedst, når det kommer til netop deres barn.

Forældre må aldrig blande børnene ind i deres eget sexliv, men de skal dele ud af deres egne værdier og holdninger. Det er helt på sin plads at sige til sit barn, at man synes, det er en god idé at vente med at have sex, eller at man synes, det er vigtigt, at man kender den, man har sex med, rigtigt godt. Præcis som vi siger, de ikke må drikke alkohol eller være for længe oppe på en skoleaften. Det er ikke formynderisk, men ansvarligt, siger Anna Louise Stevnhøj.

LÆS OGSÅ: Eksperter: Helt unge pubertetspiger skal rådgives bedre

Hos Sex og Samfund har man blandt andet udgivet en folder med idéer til emner, forældre kan tage op for at sætte gang i dialogen om kroppe, følelser og seksualitet. Men forældrene skal ikke forvente, at det er overstået med en enkel snak, lyder det fra nationalchef Marianne Lomholt.

Mange forældre tror, at de skal tage tilløb til den helt store sex-samtale, men det, vi kan se, virker bedst, er at man løbende tager emnet op i hverdagen. En reklamesøjle med en nøgen kvinde kan være anledning til at diskutere kroppen og måden, den bliver vist frem på. Og så skal man selvfølgelig være opmærksom på at gribe øjeblikket, når ens barn spørger om noget i stedet for at vige udenom, siger Marianne Lomholt.

Hun peger på, at det er helt afgørende at komme tidligt i gang for at vise barnet, at der ikke er nogen tabuer, og at barnet altid kan søge råd og hjælp hos sine forældre. For eksempel når barnet som ældre støder på en seksualiseret chat-besked på internettet eller har svært ved sætte grænser over for en kæreste.

I år har vi valgt at vejlede lærere helt ned i 0. og 1. klasse i, hvordan de griber seksualundervisning an. Den undervisning skal selvfølgelig ikke handle om sex, men om de små børns helt naturlige nysgerrighed om kroppen og deres spørgsmål til følelser og venskaber. Vi synes, det er en god idé, at forældre gør det samme. Spørger ind til deres børns følelser og snakker med dem om, hvad børnene ikke kan lide og godt kan lide. Det er med til at give børnene oplevelsen af at tage stilling og kunne sætte grænser, og det er vigtige redskaber på længere sigt, siger Marianne Lomholt.

Både Marianne Lomholt og Anna Louise Stevnhøj peger på, at de generationer, der vokser op nu, møder en langt mere seksualiseret virkelighed end tidligere, og at den udvikling i højere grad forpligter forældre til at tage ansvar.

Vi aner ikke, hvad det reelt betyder at vokse op i en tid, hvor børn meget tidligt bliver eksponeret til porno på nettet, frække chats og stærkt seksualiserede tv-shows. Men vi kan være ret sikre på, at den bedste reaktion ikke er at lukke øjnene for det, men derimod at tale med sine børn om det og sørge for at styre holdningen til sex i en retning, man kan stå inde for, siger Anna Louise Stevnhøj.

Det kan i tale om

Kilde: Sex og Samfund

ARKIVFOTO 2009 af ambulancer fra Felthospital i Helmand, Afghanistan-- En dansk soldat blev onsdag dræbt ved en eksplosion i Helmandprovinsen i Afghanistan, oplyser Hærens Operative Kommando. En anden soldat blev lettere såret. Se RB 21.07.2010 13:46.  (F
ARKIVFOTO 2009 af ambulancer fra Felthospital i Helmand, Afghanistan-- En dansk soldat blev onsdag dræbt ved en eksplosion i Helmandprovinsen i Afghanistan, oplyser Hærens Operative Kommando. En anden soldat blev lettere såret. Se RB 21.07.2010 13:46. (F Foto: Lars Aarø/Fokus.