Fem råd til forældre på vej ind i en ny familie

Sammenbragte familier støder ofte på problemer, og skilsmissebørn kan have det svært med at skulle være stedbørn. Men meget kan gøres for at skabe en robust, ny familie. Få gode råd her

Hav øje for andet end din egen nyforelskelse. En ting er sikkert: Det er dig, som er nyforelsket, og dit barn kan ikke dele de følelser, lyder et af fem råd til forældre i sammenbragte familier.
Hav øje for andet end din egen nyforelskelse. En ting er sikkert: Det er dig, som er nyforelsket, og dit barn kan ikke dele de følelser, lyder et af fem råd til forældre i sammenbragte familier. .

Et samlivsbrud betyder for langt de fleste, at de i løbet af to år vil indgå i nye relationer og blive en ny familie, og flertallet af skilsmissebørn oplever også at blive stedbørn.

Hos Center for Familieudvikling vil man gerne ruste forældre, så de evner at skabe robuste, sammenbragte familier.

Her er deres fem råd til forældre, som vil etablere en sammenbragt familie.

1. Hav øje for andet end din egen sorg eller nyforelskelse

Forældre på vej ind i en ny familie skal sikre sig, at de er i kontakt med børnenes følelser. Forældres sorg over en skilsmisse kan blænde den voksne, så man ikke ser, hvordan ens børn trives. Er man nyforelsket har det samme effekt. Man er tilbøjelig til kun at have øje for sine egne følelser, og man har sværere ved at se, hvad ens børn føler. En ting er sikkert: Det er dig, som er nyforelsket, og dit barn kan ikke dele de følelser. 

2.  Vær forberedt på at vise tålmodighed

Forældre skal tage sig god tid, når de vil etablere en ny familie. En skilsmisse er en sorg for et barn, men mange vaner vil fortsætte i livet som delebarn, fordi de biologiske forældre som fraskilte viderefører mange af de skikke og traditioner, man havde i kernefamilien. Når man danner en ny familie, vil mange af de ritualer blive ændret, og det er en proces, som kan være forbundet med svære følelser for barnet. Vær forberedt på at vise tålmodighed og forståelse over for dit barns sorg over tab af ritualer. 

3. Tal aldrig dårligt om ekspartneren

Tal respektfuldt om din ekspartner og lær din nye partner at gøre det samme. Børn er sensitive over for kritik af deres biologiske forældre. I en sammenbragt familie kan man såre stedbarnet ved, direkte og indirekte, at kritisere de vaner og ritualer, man har med sig fra kernefamilien. En stedforældres anerkendelse af stedbarnets biologiske forældre er i mange tilfælde en genvej til at vinde barnets kærlighed over tid.

4. Anerkend børnenes stærkt blandede følelser

Hjælp dit barn med at håndtere modsatrettede følelser. Mange skilsmissebørn giver udtryk for, at de har mistet deres familie, men kan samtidig sige, at deres far har fået en ny familie, og deres mor har fået en ny familie. Selv står de alene med blandede følelser i forhold til deres forældres nye familier. Over tid kan børn komme til at elske deres nye familier, og du kan hjælpe dit barn ved at anerkende de ofte stærkt blandede følelser. 

5. Sørg for alenetid med dine biologiske børn

Det er almindeligt at mistrives som stedbarn den første tid i en ny familie. Som forælder i en sammenbragt familie er det normalt at være ivrig for at få den sammenbragte familie til at lykkes, men det er vigtigt, at man er realistisk og giver plads til de svære følelser fra sine biologiske børn. Mange stedbørn kæmper med jalousi i forhold til deres bonus-søskende. I en overgangsfase bør de biologiske forældre tænke på at give ekstra opmærksomhed til deres egne børn og for eksempel sikre, at man har tid alene med sine biologiske børn. 
 
Kilde: Afdelingsleder Søren Marcussen, Center for Familieudvikling