Prøv avisen

Fortidens idealer fylder, når det gælder familien

”Der er en overraskende stærk orientering efter gamle mønstre som kernefamilien,” konstaterer kulturhistoriker Geert Axel Nielsen, der lige har udgivet bogen ”Familiebilleder”. Model Foto: Camilla Stephan/ritzau

Flere har fået mulighed for at vælge familien til – og fra. Det har sat kernefamilien under pres og gør familien sårbar, men selvom der i dag er 37 familietyper, dominerer ”far, mor og børn” stadig i vores forestillinger, siger lektor og kulturhistoriker Geert Alex Nielsen

Spørger man eleverne i en tilfældig gymnasieklasse, om de skal have børn og hvornår, vil svaret være mudret. Der er drømme, de skal nå at realisere, og personer, de skal nå at blive, inden børn kommer ind i billedet. Og inden de overhovedet begynder at tale om familie eller børn, skal de finde det menneske, de ønsker at tilbringe deres liv med.

Det er nogle af de svar, lektor og kulturhistoriker Geert Alex Nielsen får, når han spørger sine gymnasieelever på Solrød Gymnasium syd for København om deres fremtidsdrømme. Men selvom ungdommens forventninger til familien er orienteret efter drømme og ønsker om at realisere sig selv, danner vi ofte familier efter gamle familiemønstre med kernefamilien som ideal, siger Geert Axel Nielsen.

”Selvom der findes mange forskellige familieformer, og den sociale virkelighed er helt anderledes end tidligere, er der en overraskende stærk orientering efter gamle mønstre som kernefamilien. Vi bærer rundt på fortidens forestillinger, nemlig at der er stabilitet, lykke og mening at finde i kernefamilien,” siger han.

Geert Alex Nielsen er netop udkommet med bogen ”Familiebilleder”, som fører læserne gennem historiens forskellige familieformer fra bondesamfundets storfamilier, hvor flere generationer og familier boede med trælle og tjenestefolk under samme tag, til borgerskabets kernefamilie med far, mor og børn i et intimt rum, der var lukket om sig selv.