Frank efter skilsmissen: Nu holder han jul sammen med andre aleneforældre

For mange skilsmissefamilier kan julen blive svær. I Birkerød forsøger Frank Hjaltalin at komme problemet til livs ved at holde jul for andre aleneforældre

 Om en uge kommer det til at syde og brase i Frank Hjaltalins køkken i Birkerød, når han skal lave andesteg til otte fremmede aleneforældre, som han skal fejre jul med. –
Om en uge kommer det til at syde og brase i Frank Hjaltalins køkken i Birkerød, når han skal lave andesteg til otte fremmede aleneforældre, som han skal fejre jul med. – . Foto: Leif Tuxen.

Om en uge er det juleaften, og tusindvis af familier vil danse rundt om juletræet, knappe bukserne op, når flæskestegen og de brunede kartofler har lagt sig, og se børnenes smil, når de flår papiret af gaverne. Men for mange vil dagen være en, der skal overstås. For julen er med sine traditioner og fokus på familien svær for dem, som er uden familien den dag.

Julen 2014 så ud til at blive en svær jul for Frank Hjaltalin. Tidligere det år var han blevet skilt fra sin kone, og nu delte han forældremyndigheden over parrets 11-årige søn. Skilsmissen var egentligt gået så fint, som den slags nu kan gå, men det var ekskonen, der havde fået den første jul. Og hvad gør man så, når det er første gang, man skal holde jul uden sit barn?

Siden påske det år havde han været medlem af det sociale internet-netværk Singleplus for enlige forældre. Med andre, der ligesom ham stod i efterdønningerne fra en skilsmisse, havde han været til koncerter, på Bakken med sin søn og på telttur, og fællesskabet havde givet ham en tro på, at han ikke var alene i verden efter skilsmissen.

Gennem Singleplus havde han mødt Nina Taus Hansen, der ligesom ham selv bor i Birkerød nord for København, og deres børn var blevet gode venner.

Det var også hendes første jul uden sine børn, og da hun foreslog at holde jul for andre aleneforældre, var han på.

”Det var en pludselig indskydelse, og det var lidt med bævrende hjerte, at jeg tog med, for det ville blive noget helt andet, end jeg var vant til. Men det endte med at blive en virkeligt god oplevelse,” fortæller 51-årige Frank Hjaltalin, der er reklamationschef i firmaet Schneider-Electric.

Faktisk blev julen for to år siden så god en oplevelse, at da Nina Taus Hansen i sommer lidt for sjov sagde, at i år var det hans tur, var Frank Hjaltalin helt med på det.

”Det er i julen, at sådan en skilsmisse slår hårdest. Mange sidder i opsplittede familier med dine, mine og vores børn, og så er der nok nogle mennesker, der bliver tabt i det spil. Det kan give konflikter, og så vil jeg hellere holde en anderledes jul med nogle mennesker, jeg ikke kender, end at vide, at der er folk, der sidder alene derhjemme, som jeg kunne gøre noget for. Vi kan ligeså godt være fælles om det svære og hjælpe hinanden,” siger han.

Gennem Singleplus har han inviteret otte andre aleneforældre hjem til sig, som ligesom han havde udsigt til at være alene juleaften, fordi børnene er hos deres anden forælder. Sammen med Nina Taus Hansen vil Frank Hjaltalin stå for maden, og gæsterne betaler hver 250 kroner for at være med.

”Jeg forestiller mig, at det bliver en god og hyggelig aften med fokus på, at der trods alt også er liv på den anden side af en skilsmisse. Og man må gerne blive ked af det og snakke om sine børn, for det skal der også være plads til. Vi synes jo alle sammen, at det er hårdt, at vi ikke holder jul med vores børn,” forklarer han.

Udover Nina Taus Hansen kender han kun en anden, der kommer til juleaften. Der bliver ikke noget med at danse om juletræet og heller ikke gaver udover dem til pakkelegen. For ifølge Frank Hjaltalin behøver man ikke forsøge at gøre aftenen til den familiejul, den jo ikke er.

”Julen er jo en masse traditioner, og for mit eget vedkommende var julen en familiejul med 14-15 mennesker, og det var pludseligt væk. Så gav det mening at gøre noget helt andet. Og det blev en fantastisk juleaften for to år siden, hvor vi fik grinet og grædt og snakket om vores børn og det at holde jul uden dem. Sådan håber jeg, at det bliver igen. Noget andet, men noget hyggeligt,” siger Frank Hjaltalin.

Og netop det at kunne skabe sin egen konstellation vinder frem i disse år, forklarer sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal.

”Familien har i århundreder været den naturlige konstellation, men i de seneste 30-40 år har den været i opløsning. Fra at være et fællesskab, man er født ind i, og hvor der følger nogle pligter og rettigheder, uanset om man egentlig kunne lide familien eller ej, har man i de senere år set en frisættelse, hvor folk i dag er i deres gode ret til at vælge, med hvem og hvordan de vil leve deres liv og dermed også holde jul,” siger hun.

”Ens livssituation bliver definerende for, hvem man er sammen med, frem for slægten, ens stand, og hvor man kommer fra, som man så tidligere. For langt de fleste er der en sorg forbundet med juledagene, når man er blevet skilt, fordi julen er så fokuseret på familien og traditioner. Man bliver mindet om det, man ikke har, og som man gerne ville have, men ikke er lykkes med. Så man vælger nogen, der er i samme situation, og hvor man ikke behøver at fortie noget, men hvor det er tilladt at tale om det, der er svært,” siger hun.

Hun peger på, at det ikke blot for skilsmissefamilierne kan være svært at holde jul.

”For mange er julen børnenes fest, og det kan betyde, at alt skal foregå på deres præmisser. Men der kan jo sidde nogen i selskabet; en gammel morfar, en ugift søster, en tante, hvis mand lige er død, som ikke kan se sig selv i det gaveræs og den børnefest. Man kan være hård og spørge, om der overhovedet er plads til dem i en jul, hvor alt er høje forventninger og børnefest? Juleaften er en aften, hvor alle har brug for kærlighed og opmærksomhed. Måske særligt det menneske, som har det svært. Og det kan man godt glemme, hvis man har travlt med sig selv,” siger hun.

Frank Hjaltalin havde egentlig også mulighed for at holde jul med sin bror og hans svigerfamilie, men det føltes ikke rigtigt at være med uden sin søn, men sammen med andre børn. Det er hans familie helt indforstået med, og Frank Hjaltalin ser det heller ikke som et fravalg af sin egen familie, at han i stedet vælger at holde jul sammen med nogle, han ikke kender.

”Jeg ser det mere som det, at de har bedre af at have en god og hyggelig jul i stedet for, at jeg sidder og hænger med ørerne. Julen er bare hård, særligt når man er sammen med andre familier,” siger han.

I de knap tre år, der er gået siden hans skilsmisse, har Frank Hjaltalin fået en ny slags familie i det fællesskab, han har fået med de andre aleneforældre, han har mødt gennem single-netværket.

”Det sociale er så vigtigt, og vi er der for hinanden. Hvis nogen har brug for at få malet en stue, dukker der 10 mennesker op, og så maler vi stuen og holder en fest bagefter og har det sjovt sammen. Vi er meget forskellige, men det er kun godt. Og for min del handler det også om, at mange af de venner, jeg har fra før skilsmissen, lever i deres eget parforhold og kan ikke nødvendigvis sætte sig ind i, hvordan det er at blive alene. Man får nogle ar på sjælen, og det er rart at kunne bearbejde dem sammen med nogen, der ved, hvordan det føles,” siger han.

Frank Hjaltalin glæder sig til juleaften i år, selvom den bliver noget andet, end den plejede at være i de 18 år, han var gift.

Der bliver stegt and og lavet rødkål, men en familiejul bliver det ikke. Og det er egentlig helt fint.