Gode råd til talen

Den gode konfirmationstale er kort, kærlig og konkret - og så skal du huske dig at øve dig. Sådan lyder nogle af rådene til konfirmationstalen fra cand.mag. og ph.d. i retorik Katrine Dahl Clement

"Jeg elsker dig. Jeg er stolt af dig og synes, du er blevet et vidunderligt ungt menneske."

Ovenstående budskab bør være essensen af enhver konfirmationstale, siger Katrine Dahl Clement, der er cand. mag. og ph.d. i retorik.

"Konfirmation er at træde ind i de voksnes rækker, så brug talen til at se på, hvad det er ved konfirmanden, der gør, at han eller hun er moden til det. Fremhæv de kvaliteter, kompetencer og evner, han eller hun har, der vil føre vedkommende godt ind i voksenlivet," siger hun.

LÆS OGSÅ:Konfirmation har holdt mental flyttedag

Det er så op til dig, hvordan du pakker budskabet ind, så talen bliver personlig, ikke-pinlig for konfirmanden og underholdende for tilhørerne. Her er første tommelfingerregel at sørge for, at talen bliver så kort som mulig.

"Den bedste tale er god og kort," siger Katrine Dahl Clement, der råder til, at en tale varer maksimalt i fem minutter for at undgå at trætte tilhørerne og for at sikre, at budskabet bliver så klart som muligt.

"Husk, at talen handler om konfirmanden og ikke om far. Den tale, der handler om faderen, den gider man ikke at høre," siger Katrine Dahl Clement.

Mange forældre og bedsteforældre har tusindvis af anekdoter, der kan fortælle noget sjovt om konfirmanden i forbindelse med talen, men Katrine Dahl Clement maner til besindighed. Hun siger, at kunsten er at vælge maksimalt tre anekdoter og i den forbindelse huske på ikke at gøre konfirmanden forlegen eller kede tilhørerne ved at fortælle om noget, der var enormt sjovt for forældrene, lige da det skete, men som otte år senere er knap så sjovt for alle andre.

Et godt alternativ til anekdoterne er ifølge Dahl Clement at kigge på sit barn eller barnebarn og få øje på de ting, der interesserer ham eller hende og fremhæve dem.

"Fremhæv interesser, væremåde eller andet, hvor der kan drages paralleller til konfirmandens menneskelige kvaliteter, som du med rette er stolt af."

Skriv talen ned og øv dig på den, lyder rådet fra Dahl Clement.

"De fleste er nervøse over at skulle holde tale. Ved at øve den bliver man mere sikker, og så kan man mærke, hvad man har fået planlagt, der ikke ligger godt i munden. Man kan også mærke, om det er en god rækkefølge, og man kan blive inspireret, så man skriver videre på den. Du bliver også klar over, om talen er for lang og skal kortes af," siger retorikeren.

Katrine Dahl Clement mener ikke, at du som forælder eller bedsteforælder skal afstå fra talen, fordi du ved, at konfirmanden bliver pinlig berørt over det, der bliver sagt, og over at være centrum.

"En tale er en del af et ritual og traditionen. Men hvis du gerne vil tage hensyn til barnet, så lav en kort tale, og du kan også sige: 'Jeg er helt klar over, at du synes, det er pinligt, at jeg rejser mig op. Du skal have lov til at synes, det er pinligt, men jeg er din mor, så jeg vil gerne have lov til at stille mig op og sige noget pænt til dig.' I sidste ende tror jeg, at konfirmanden bliver glad for det, specielt hvis talen er nænsom og varm," slutter Katrine Dahl Clement.

familieliv@k.dk