Halvdelen af voksne danskere gør sig forsæt

De løfter, vi giver os selv ved indgangen til det nye år, handler typisk om at få en sundere levevis

De mest typiske nytårsforsæt blandt danskerne handler om at få sundere vaner, eksempelvis i form af rygestop og mere motion.
De mest typiske nytårsforsæt blandt danskerne handler om at få sundere vaner, eksempelvis i form af rygestop og mere motion. Foto: Miriam Dalsgaard/polfoto

Fange tiden. Sådan lyder Gitte Brüsch' forsæt for det nye år. Det er flodbølgekatastrofen i Asien, som har mindet hende om, at ønsket om at fange tiden skal præge livet med familien i det nye år.

Fang tiden

"Jeg er blevet mindet om, hvor vigtigt det er at fange tiden, for tingene kan alt for hurtigt blive revet væk", siger markedsøkonom Gitte Brüsch, der er 35 år og sammen med ingeniør Jakob Brüsch er forælder til niårige Thea og syvårige Christian. Hon fortsætter:

"Vores børn har et væld af tilbud, som de kan vælge at bruge deres fritid på, men for at fange tiden, er det vigtigt, at vi sætter dage af til ikke at gøre noget, men hvor vi alle kan gå hjemme og gøre ikke noget. Vi synes egentlig ikke, vi arbejder ret meget, men vi er nok ret individualistiske og har alle sammen ting, som vi gerne vil have tid til hver for sig. Fordi der er så mange ting, der tager tid fra familiens fælles liv, så bestræber jeg mig på at gøre ting, der kommer familien til gode".

Vi lover en bedre livsstil, men fejler

Halvdelen af alle voksne danskere har prøvet at opstille nytårsforsæt. Det viser en undersøgelse foretaget af GfK Danmark/Observa for Habitmanager, der også afslører, at få mennesker får succes med deres gode hensigter. Ifølge undersøgelsen bliver hvert andet fortsæt en fuser.

Artiklen fortsætter under annoncen

De løfter, vi giver os selv ved indgangen til det nye år, handler typisk om at få en sundere levevis. Det viser blandt andet en undersøgelse, som Instant-answer gennemførte før årsskiftet.

Af undersøgelsen fremgår det, at både mænd og kvinder bruger årsskiftet til at love sig selv, at de vil tabe nogle kilo, dyrke mere motion og holde op med at ryge. Fortsæt om at få mere tid til sig selv er også højt på listen.

Uselvisknytårsforsæt

For Kirsten Fromsejer, 69 år, handler årets nytårsfortsæt ikke om mere tid til sig selv eller sundere levevis, men om at vedblive at være børnebørnenes ven.

"Egentlig er jeg ikke meget for nytårsforsæt, jeg tror på, at vi kan bede til Gud og få hjælp, hvis der er noget, der skal ændres, men jeg vil gerne, at min datters to børn må opleve mig som en supermormor og ven", siger Kirsten Fromsejer, der er gift med forhenværende sognepræst Poul Henning Froms-ejer, 70 år. De har to voksne børn, Dorte og Jens, og fem børnebørn.

"Jeg er en heldig bedstemor, der kun har et kvarters kørsel til mine to hold børnebørn, og jeg oplever, at det er børnebørnene, som giver mig livsværdi. De skal vide, at jeg tænker på dem som det første, når jeg vågner, altid har dem i mine tanker i løbet af dagen og beder for dem", siger hun og uddyber:

"Mit syn på familien er formet af, at jeg mistede min far som 10-årig, og min mor døde året efter. Siden har jeg altid manglet forældresamhørigheden og kærtegn. Da jeg fik mine børn, så jeg dem som gaver fra Gud i dobbelt forstand. Det blev mit livs største glæde at elske mine børn og fortælle dem igen og igen, hvor meget de betyder for mig, men det har også gjort mig til en pylremor", siger Kirsten Fromsejer.