Hjemmeside hjælper børn til at få nye venner

Børn, der flytter eller pendler mellem mors og fars hjem, har fået en ny mulighed for at skaffe sig venner. Frederik har lært brødrene Max og Alexander at kende på den måde, og et venskab er måske på vej

 Max (tv.) og Alexander er hos deres far, Morten Helles, på Østerbro i København hver anden uge. Men deres venner og sportsaktiviteter er i Gentofte, hvor moderen bor. –
Max (tv.) og Alexander er hos deres far, Morten Helles, på Østerbro i København hver anden uge. Men deres venner og sportsaktiviteter er i Gentofte, hvor moderen bor. – . Foto: Jens Welding Øllgaard.

Alexander på 10 år slår vejrmøller gennem stuen og skærer sig nærmest vej igennem de sidste stråler af dagslys, der trænger ind gennem vinduerne. Han smiler bredt, mens hans to år ældre storebror, Max, ryster på hovedet. På bordet står resterne af halloween-slikket, som de to brødre høstede forleden i Gentofte nord for København, hvor deres mor bor. I dag er de lige kommet ind ad døren hos deres far, der bor i lejlighed på Østerbro i København.

Det er godt syv år siden, de to brødres forældre blev skilt. Farderen, Morten Helles, flyttede ind til byen, og forældrene deler børnene, så de er en uge hvert sted. Men drengene går i skole og til håndbold og atletik i Gentofte, så når de er hos deres far hver anden uge, er deres kammerater ikke i nærheden.

”Selvom der er en baggård lige uden for døren, som er fyldt op med børn, og der er to par med børn i opgangen, går børnene rundt med skyklapper og får ikke rigtig gjort noget ved noget. Derfor har jeg længe tænkt, at jeg gerne ville have, at de skulle få nogle lokale venner, så de kunne blive lidt mere integreret her på Østerbro. Det var ikke nødvendigvis, fordi de skulle have nye bedste venner, de skulle bare møde nogle jævnaldrende,” forklarer Morten Helles.

For et par måneder siden surfede han lidt rundt på nettet, da han kom forbi siden minevenner.dk. Siden blev startet af Camilla Lind-Følsgaard i maj og er en slags mødested for børn, der har brug for nye venner.

”Det kan være en familie, der lige er flyttet til en ny by, som søger forældre og børn, så de kan lære nogle nye familier at kende i området. Eller det kan være familier, der er blevet skilt, hvor børnene er halvdelen af tiden hos den ene forælder og søger venner dér. Det kan også være børn med diagnoser, der søger ligesindede. Der er mange forskellige årsager til at lave en profil,” forklarer Camilla Lind-Følsgaard.

Hun startede selv siden, fordi hendes 11 år gamle søn, Frederik, gennem flere år havde givet udtryk for, at han godt kunne tænke sig at få flere legekammerater i området. Han syntes, at det var svært at finde en bedste ven i klassen.

Frederik er ikke alene. Flere børn oplever, at det kan være svært at finde venner og føler sig ensomme.

Ifølge en undersøgelse foretaget af Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet i 2014 føler 22.000 børn og unge mellem 11 og 15 år sig ensomme. Og en megafonmåling foretaget for TV 2 sidste år viste, at hver femte forælder føler, at deres barn er mere ensomt, end det burde være. Camilla Lind-Følsgaard genkender tendensen.

Morten Helles med sine børn, Max (tv.) og Alexander. –
Morten Helles med sine børn, Max (tv.) og Alexander. – Foto: Jens Welding Øllgaard

”Min kæreste er børne- og familiekonsulent og har dagligt samtaler med forældre til små og halvstore teenagebørn, som er ensomme og har forsømt det med at dyrke venskaberne. Forældrene aner ikke, hvordan de skal hjælpe,” forklarer hun.

I dag har hjemmesiden minevenner.dk omkring 1200 brugere, og siden fungerer på den måde, at det er forældrene, der er primus motor.

”Kontakten på siden er forælder til forælder. Forældrene laver en profil for sig selv og børnene, udfylder oplysninger omkring, hvor man bor, køn, alder, interesser og så videre. Finder man en familie, man synes passer på det, man leder efter til sit barn, kontakter man dem via mailsystemet, skaber kontakt og mødes i virkeligheden. Det kan være på en legeplads eller hjemme hos dem selv,” forklarer Camilla Lind-Følsgaard.

Faktisk blev hun selv og sønnen Frederik kontaktet af Morten Helles og Max og Alexander. Selvom Frederik på 11 år aldersmæssigt befinder sig midt imellem 12-årige Max og 10-årige Alexander, besluttede de to familier sig for at mødes.

”Det var rigtig hyggeligt,” fortæller Alexander. ”Lige når man møder hinanden, er man selvfølgelig lidt genert, men lige så stille og roligt bliver man bedre og bedre venner. Til sidst er man ikke genert, men er bare gode venner og leger hyggeligt sammen. Vi spillede skydespil, legede pudekamp, og jeg spillede på hans trommer. Vi fandt hurtigt på at lege, og på hans dør stod der ’voksne forbudt’, så vi blev ikke forstyrret,” siger han og smiler.

Morten Helles forklarer, at det var en god oplevelse, for de tre drenge legede så godt, at de endte med at blive hos Camilla Lind-Følsgaard flere timer og senere gik hjem til Morten Helles og spiste aftensmad sammen.

Siden har Max og Alexander set Frederik et par gange, og der er potentiale til et godt venskab.

”Jeg tror godt, at det kan blomstre. Men vi forældre har selvfølgelig en rolle i at få det op at stå, og man skal helst presse lidt på, for børnene falder bare tilbage i deres rytme, fordi de ikke automatisk ser de nye venner i skolen eller til fritidsaktiviteterne. Så man skal gøre lidt for, at børnene kan komme over det trin, hvor kontakten er stærk nok til, at de selv griber bolden og dribler den videre,” siger han.

Camilla Lind-Følsgaard er enig.

”Selvfølgelig kan man sige, at børnene selv skal kunne få venner, og det får de jo også langt hen ad vejen. Men faktum er bare, at ofte sker det ikke af sig selv, og mange børn skal have hjælp til at etablere kontakten. Minevenner.dk er bare formidlingen, børnene skal jo selv på arbejde, når kontakten er etableret, og se, om der er grobund for et venskab. Men det er en håndsrækning,” forklarer hun.

”Min egen søn er et godt eksempel, for Frederik og Alexander og Max bor tæt på hinanden, men de mødes ikke naturligt. De prikker ikke hinanden på skulderen og siger ’mangler du også en at lege med?’. Så kan teknologien og vi forældre hjælpe dem lidt på vej ved at skabe kontakt til hinanden,” siger hun.

Ifølge Camilla Lind-Føls- gaard er iPads, computere og Playstations ofte en forhindring for at finde venner uden for skolen og fritidsaktiviteterne.

”Teknologien tilbyder sig jo som en anden slags legekammerat, og hvis man er lidt genert, kan det være nemt at vælge teknologien frem for det sociale samvær,” siger hun.

Morten Helles kender det godt. Hans to sønner har ofte leget med hinanden og deres skydespil på Playstation og iPad, når de er hos ham på Østerbro. Så er det nemmere at sidde sammen og spille end at gå ud at møde nye kammerater i området.

”iPad’en er jo en slags sut, og det kan være svært at hive drengene væk fra den. Men de vil jo rigtig gerne lege, når de kommer i gang,” siger han.

Uanset om Frederik og brødreparret bliver hinandens nye bedste venner eller ej, er det rart at vide, at der bor nogen tæt på, man kan sms’e til, når man keder sig og vil lege.

Alexander (forrest) og Max hos deres far, Morten Helles. –
Alexander (forrest) og Max hos deres far, Morten Helles. – Foto: Jens Welding Øllgaard
Alexander (forrest) og Max hos deres far, Morten Helles. –
Alexander (forrest) og Max hos deres far, Morten Helles. – Foto: Jens Welding Øllgaard
Morten Helles med sine børn, Max (tv.) og Alexander. –
Morten Helles med sine børn, Max (tv.) og Alexander. – Foto: Jens Welding Øllgaard