Prøv avisen

Kærlighed bliver videnskabelig og organiseret

Chancen for, at idyllen bliver bevaret i parforholdet, er størst, jo mere parterne ligner hinanden. - Foto: Mads Jensen.

Dating handler om mere end at finde en kæreste. Det er også et forsøg på at kontrollere sin skæbne og komme ubesværet igennem livet, men forskere er uenige om, hvorvidt videnskaben kan hjælpe til

Der stilles høje krav til det moderne parforhold. Man skal have samme baggrund, man skal kunne enes om, hvordan børnene skal opdrages, helst have nogenlunde lige lang uddannelse, og man skal samtidig kunne supplere hinanden på bedste vis. Det betyder også, at det langtfra er tilfældigt, hvor og hvordan man møder sin partner, og netop derfor er datingfænomenet blevet så udbredt, som det er i dag. Her kan man i ro og mag sidde bag sin computer og udvælge de personer, som virker interessante. Man kan hurtigt sortere dem fra, som ikke lige passer ind i det billede, man har af den eneste ene.

Kriterierne for portalerne er med tiden blevet mere og mere specifikke, og fra første generation, hvor alle uanset uddannelse og udseende har adgang, er der dukket flere og flere portaler op, hvor man kan gå mere målrettet efter en bestemt partner. Det kan være alt fra datingsider, der stiller krav til uddannelse og udseende, til sider som petdating.dk, hvor singler med dyr kan finde andre dyreelskere.

Idéen med det perfekte match er langtfra ny og begyndte at tage form i slutningen af 1800-tallet. Her opstod en middelklasse ud af den tidligere arbejderklasse, som i modsætning til adelen havde været vant til mere frihed, når man skulle vælge sin partner. Man begyndte at stille større krav til sine livsledsagere, og i takt med at kvinderne fik mere fritid, brugte man mere tid på at læse ægteskabshåndbøger om det rette match. Sådan blev hele tankegangen om den eneste ene til, fortæller Sarah Holst Kjær, der er etnolog og har skrevet doktorafhandling om det moderne parforhold. Hun mener dog, at jagten på den eneste ene i dag handler om langt mere end blot at finde sig en kæreste.

- Set ud fra et nutidsperspektiv handler det om, at man meget gerne vil kontrollere sin skæbne. Vi mener nu, at det er muligt at tage kontrol over vores skæbne og organisere kærligheden, og der er dating en af metoderne, forklarer hun.

At finde den store kærlighed bliver ikke længere overladt til tilfældighederne, og det er en tendens, som vi vil se mere til i fremtiden, mener fremtidsforsker Liselotte Lyngsø fra firmaet Future Navigator.

- Jeg tror, at ligesom vi har set en professionalisering af jobsøgning med henblik på ens evner, og hvilke job man egner sig til, så ser vi samme professionalisering af parforhold, hvor vi bliver bedre til at få screenet, hvad man tænder på, hvad man selv er stærk på, og hvilke værdier og holdninger man søger hos sin partner, forklarer hun.

Idéen med at finde sin partner over internettet ud fra særlige kriterier bunder i en forestilling om, at det rette match er kærlighed. Forestillingen om, hvornår to er perfekte for hinanden, har kun ændret sig på få punkter siden romantikken. Fra i 1800-tallet at handle om smag, gode vaner og økonomisk status drejer det i dag mere om, at man skal passe sammen på et psykologisk plan, hvor man skal have samme opvækst og familiære baggrund. Det er også nogle af de parametre, som nutidens datingportaler går ind og måler på for dermed at skabe det perfekte match. De såkaldte relationstest, som repræsenterer den nyeste og tredje generation af internetdating, forsøger på et videnskabeligt grundlag at parre folk ud fra, hvad forskningen mener er den bedste chance for et godt parforhold. Og det er der god mening i, hvis man spørger Gert Martin Hald, forsker ved Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet:

- Man kan forudsige, om en person får en blodprop, ved at se på forskellige faktorer som alkoholindtag, motion og kost, og på samme måde kan man forudse sandsynligheden for, om to mennesker passer sammen. Ud fra parametre som personlighed, værdier, sex og samliv kan man sige, at sandsynligheden for, at I bliver sammen og trives, er høj eller lav, forklarer han.

Det er imidlertid ikke alle forskere, der er enige om, hvordan man fra et videnskabeligt synspunkt kan forklare, hvorfor nogle parforhold er bedre end andre. Michael Svarer er professor i familieøkonomi ved Aarhus Universitet og har lavet analyser af, hvilke faktorer der er vigtige for, om to mennesker bliver sammen. Ud fra hans undersøgelser giver ordsproget lige børn leger bedst god mening. Det perfekte match er nemlig to, som minder om hinanden på baggrundsfaktorer som uddannelse, alder, forældres sociale baggrund og indkomst. Han er dog ikke enig i, at man kan lade en formel definere, hvem der er de rette for hinanden. Der er simpelthen for meget, den ikke kan tage højde for.

- Problemet er, at formler vil have en lav forklaringsgrad. Det altafgørende, når man møder en potentiel partner, er, om du synes, det er en dejlig person. Formlen kan ikke tage højde for kemi. Og den andel af ligningen, der skal forklare, hvem man vælger, den kan ikke observeres, og den er meget stor, forklarer han.

Den holdning deler Sarah Holst Kjær, som ikke mener, at man kan måle sig til det, som virkelig betyder noget for, om to mennesker bliver sammen. Man kan ikke planlægge sig til den begejstring, som det er, når to mennesker kan løfte hinanden i samtale, kan inspirere hinanden og hver for sig blive større end sig selv. I bund og grund handler hele idéen med dating og det rette match om, at vi gerne vil spare os selv for unødige forhindringer på livets vej, fordi vi mener, at det er mere besværligt at være sammen med mennesker, der er forskellige fra os selv. Derfor søger vi det rette match, hvor verden går op i en højere enhed, og hvor livet er ubesværet.

- Man vil ikke bare gøre karriere og udvikle sig, man vil også have en interessant partner og et stimulerende fællesskab. Før aborten blev fri, fik man børn og blev skilt, når man ikke kunne holde hinanden ud længere, og fik så nye partnere. I dag har vi muligheden for, at det kan blive perfekt med det samme, og man er blevet mere målrettet og går mere direkte efter den rigtige, siger hun.

hviid@kristeligt-dagblad.dk