Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Kendte danskere: Her er mine bedste juletraditioner

For mange danskere er december en måned med mange traditioner. Læs her, hvad otte kendte danskere har af gode traditioner i december

Jann Lindebjerg går på jagt efter marcipangrisen

”Ud over at optræde som Pyrus er samværet med familien juleaften den bedste decembertradition, jeg kender, især når vi alle er samlet på gården i Jylland.

Der har vi den tradition, at mandelgaven er en marcipangris, men man skal rundt på hele gården og lede efter den i en slags skattejagt.

Det kan være i hønsehuset, stalden og på traktoren - hvor bedstefar nu har besluttet, at ledetrådene skal være.”

"Bagefter, når ungerne er travlt optaget af deres gaver, er vi nogle stykker, der går op på loftet og spiller bobspil med et par kolde øl i hånden. Det er som regel mine to brødre, min far og mig, der har en krig kørende"

Lene Siel tager på juleshopping med døtrene

”Jeg har en efterhånden fast tradition med mine tre piger på 10, 19 og 20 år, hvor vi tager ind og juleshopper og er sammen om det. Det har vi gjort i 10 år efterhånden. I en tid, hvor en stor del af juleindkøbene sker på nettet, tager vi simpelthen en tur ned langs Strøget i København og kigger på pynten, får gløgg og æbleskiver og virkelig mærker julestemningen. Især Magasin er altså fantastisk i december, og folk er bare gladere og smiler mere.”

Ann Hjort tager til kirkekoncert og får tid til eftertanke

”Vi er fire veninder, som har kendt hinanden, siden vi var helt unge. Hvert år, når vi rammer december, tager vi til julekoncert i en kirke. Ingen af os er voldsomt religiøse, men vi sidder bare og nyder det, kirkens rum kan. Der er tid til eftertanke, fordybelse og ro væk fra al larmen. Her kan vi slukke mobilen, lytte til fantastisk musik og være i det utroligt flotte rum. I år ser det ud til, at vi skal høre Annisette i Christians Kirke i København, og det glæder jeg mig utrolig meget til.”

Stig Rossen er på juleturné i december

”Det er helt klart min juleturné. Jeg kan ikke forestille mig en anden måde at bruge min december på end at tage rundt i landet og sætte folk i julestemning. Det har været en fast tradition i 21 år. Julen er for mig den smukkeste og vigtigste højtid, fordi der er så mange ting i julens budskab, som jeg lidenskabeligt tror på. Selvom koncerterne er en musikalsk oplevelse, så skal det gerne være sådan, at folk også bliver mindet om, hvad julen står for. At det er en kristen tradition, og der er en stemning af både romantik og nostalgi, en fællesskabsfølelse, håb, tilgivelse og næstekærlighed. Det er ikke sådan, at jeg står og prædiker, men jeg har altid en afsluttende bemærkning, hvor jeg fokuserer på julens budskab.”

I Louise Fribos familie er der tradition at lave et nisselandskab

"Hvert år laver jeg nisselandskab med mine børn. Det var noget, min mor altid lavede med mig, da jeg var barn, så det er efterhånden en gammel tradition. Vi bruger en masse vat som sne og et spejl som sø. Gennem tiden har jeg samlet forskellige ting til landskabet, for eksempel nisser som kælker, og vi har altid et lille hus, man kan stille et lys i. Jeg har også ting fra min egen barndom, som vi sætter oven på nisselandskabet blandt andet små fluesvampe lavet af træ. Det sjoveste er næsten det lille nissetog, hvor jeg hver dag lægger pebernødder eller slik i togvognene, som børnene kan spise."

Benno Blæsild har Jyllands største nisselandskab

”Hver gang, december nærmer sig, presser vores teenagebørn på for at komme ud i skoven. Formålet med den skovtur er at samle mos, grene og kogler, som bliver brugt til at bygge et enormt nisselandskab i vores ret store vindueskarm i stuen. Vi sætter store, lysende engelske julehuse, nisser og træer op, og det er så voldsomt, at end ikke vores katte tør komme i nærheden af det. Jeg føler mig temmelig overbevist om, at det er Jyllands største nisselandskab, og når det er oppe, er det virkelig jul hos os.”

Tobias Hamann-Pedersen hygger sig med en pakkekalender

”Den bedste tradition må være pakkekalenderen. Som barn havde vi en sok hængende på døren, hvor der altid var overraskelser i, når man vågnede. Det var ofte små klokker, man kunne hænge på tøjet eller de rød-og-hvidstribede pebermyntestokke. Så gik der nogle år, hvor der ikke skete det store med hensyn til pakkekalendere, men nu synes jeg, det er blevet hyggeligt igen, så jeg har fået en pakkekalender af min kæreste. Det er en rar ting at vågne op til i december som en god start på dagen, hvor der kan gemme sig et godt stykke chokolade eller en lakridsstang i pakkerne.”

Shane Brox synes, at det er skønt at lave julepynt sammen

”Selv når det regner, elsker jeg vejret i julen. Det er mørket sammen med lyset, og den hyggelige stemning man kommer i. I julen tager vi os tid til nærværet med hinanden. At bænke sig rundt ved et bord og klippe-klistre i stedet for at glo ned i en iPad.

Jeg er vokset op i et hjem, hvor vi altid har været sammen om at lave julepynt og pynte op, og hvor kreativitet blev taget seriøst. Derfor er det blevet en vigtig tradition for mig at lave julekalender de sidste mange år, så børn bliver inspireret til at være kreative i december og gøre julen til noget særligt.”

Jan Linnebjerg, 55 år, skuespiller. Foto: Bax Lindhardt
Lene Siel, 47 år, sanger Foto: Jeppe Michael Jensen
Ann Hjort, 59 år, skuespiller. Foto: Thomas Sjørup
Stig Rossen, sanger, 53 år. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Louise Fribo, 45 år, sanger, skuespiller og danser. Foto: © Michael Bothager
Benno Blæsild, 59 år, museumsinspektør i Den Gamle By i Aarhus. Foto: Bo Amstrup
Tobias Hamann-Pedersen, 27 år, vinder af Den Store Bagedyst 2014 Foto: Claus Fisker
Shane Brox, tv-vært på programmet ”Shane viser Jul på Slottet”, 47 år. Foto: Privatfoto