Prøv avisen

Kvinder er for dominerende i parforholdet

Over halvdelen af alle par, der går i terapi, har det problem, at kvinden er blevet for dominerende og manden for passiv. - Foto: Modelfoto:

Over halvdelen af alle par, der går i terapi, har det problem, at kvinden er blevet for dominerende og manden for passiv

Flere parterapeuter, som Kristeligt Dagblad har talt med, oplever, at stadig flere par henvender sig med problemer om magtbalancen. Kvinden er blevet for magtfuld og manden for passiv.

"Når parrene kommer til mig, sker der det, at de selvbevidste og ofte veluddannede kvinder fortæller, hvad der er galt, og hvordan de gerne vil have det, og når jeg så spørger mændene, hvad de gerne vil have, svarer de: ?Bare Charlotte er glad, så er jeg glad?."

Sådan siger parterapeut Christel Sonne Rasmussen, der har praksis i Kolding, og flere parterapeuter bakker hende op.

Parterapeut og sexolog Katrine Berling fra B.T.?s og Ekstra Bladets brevkasser, forklarer det således:

"Kvinden har stadigvæk svært ved at lægge ansvaret fra sig derhjemme og minder ham hele tiden om at huske at købe gaven til morfar eller betale regningerne. Jo mere hun minder om det, jo mindre behøver han at huske på det, og til sidst slipper han ansvaret helt, bliver passiv og mister også troen på, at han kan selv. Det er et stort problem for rigtig mange moderne par."

Krisen melder sig, når manden har fået nok og er begyndt at gøre oprør eller måske indleder en affære.

"Kvinderne kan leve med en passiv mand overraskende længe – især hvis der er børn involveret," siger Christel Sonne Rasmussen.

"Dog har jeg også par, der kommer, fordi kvinden har givet manden et ultimatum."

Det med at kvinden sætter manden stolen for døren og truer ham til en bestemt reaktion, er mere almindeligt, end man måske skulle tro.

"Det er min oplevelse, at kvinden får lov til at styre utroligt meget med sit humør. Hvis ikke hun får det, som hun vil have det, bliver hun mopset eller pigefornærmet, og for at undgå den ubehagelige stemning, klapper manden i og bliver tavs," forklarer parterapeut Eva Ganc fra sin konsultation på Østerbro i København.

familieliv@kristeligt-dagblad.dk